Obama, 59 dakika boyunca ekonomiden dış politikaya, terörden Amerikan değerlerine kadar birçok konuyu ele aldı.

Obama, ABD ekonomisinin göreve geldiği günden bu yana büyük gelişme gösterdiğini vurgulayarak, istihdamın son 7 yılda ülke tarihindeki en uzun artış dönemini yaşadığını, 14 milyon kişiye istihdam sağlandığını, işsizliğin yarıya düşürüldüğünü ve bütçe açığının dörtte üç azaltıldığını anlattı.

“ABD ŞU AN DÜNYADAKİ EN GÜÇLÜ VE DAYANIKLI EKONOMİYE SAHİP”

“ABD şu an dünyadaki en güçlü ve dayanıklı ekonomiye sahip” diyen Obama, ülke ekonomisinin düşüşte olduğunu savunanları “hayal satmakla” suçladı.

Obama, son 7 yılda erken çocukluk eğitimini, lise ve üniversite mezuniyet oranlarını artırdıklarını ancak yapılacak daha çok şey olduğunu dile getirdi.

Obama, sosyal güvenlik sisteminin de güçlendirilmesi gerektiğini anlatarak, halk arasında “Obamacare” olarak bilinen “Hesaplı Sağlık Hizmetleri Yasası ile ülkede 18 milyon kişinin daha sağlık sigortasına kavuştuğunu anımsattı.

 ''FİNANSAL KRİZE GIDA PULU ALANLAR DEĞİL, WALL STREET YOL AÇTI"

Obama, çalışanların ve KOBİ’lerin seslerini daha fazla duyurabilmeleri ve ekonominin kurallarının onların lehine değiştirilmesi gerektiğini anlatarak, ''Finansal krize gıda pulu alanlar değil, Wall Street’teki ihmalkarlık yol açtı. Ücretlerin yükselmemesinin nedeni göçmenler değil, çeyreklik kazançları uzun vadeli gelirlerin üstüne koyan yönetim kurulu toplantılarında alınan kararlar. Off-shore hesaplarıyla vergi kaçıranlar, elbette bu konuşmayı izleyen ortalama aileler değil'' yorumunu yaptı.

“ABD’Yİ KANSERİ TEDAVİ EDEN ÜLKE YAPALIM”

Başkan Obama’nın kanserin tedavisi için ulusal bir girişim başlattığını açıklaması ise "Birliğin Durumu" konuşmasının en çok dikkati çeken noktalarından biri oldu.

Girişimin başına, 46 yaşındaki oğlu Beau Biden'ı geçen yıl beyin kanserinden kaybeden Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı getirdiğini duyuran Obama, şunları kaydetti:

''Geçen yıl, Başkan Yardımcısı Biden, Amerika’nın tıpkı aya çıkmayı başardığı gibi kanseri tedavi edebileceğini söyledi. Biden, geçen ay Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne son 10 yıldaki en yüksek finansman kaynağını sağlayabilmek için geçen ay Kongre’yle birlikte çalıştı. Bu gece, bunun gerçekleşmesi için ulusal bir girişim başlattığımızı açıklıyorum ve bu hastalığın yanı sıra son 40 yılda birçok sorunla savaştığı için Biden’ı bu görevin başına getiriyorum. Kaybettiğimiz tüm sevdiklerimiz ve hala kurtarabileceğimiz aileler için Amerika’yı kansere çare üreten ülke yapalım.''

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMEYEN YALNIZ KALIR”

Obama, konuşmasında iklim değişikliğine de değindi.

Hala iklim değişikliğini kabul etmeyenleri eleştiren Obama, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 7 yıl önce ABD tarihindeki en büyük yatırımı yaptıklarını anımsattı, bugün bunun meyvelerini aldıklarını dile getirdi.

Şimdi kirli enerjiden yeşil enerjiye dönüşümü hızlandırmak için çaba gösterdiklerini bildiren Obama, bu kapsamda fosil yakıtların kullanımını yeniden düzenleyeceklerini anlattı.

Obama, son yılında ayrıca göçmenlik yasası, asgari ücret artırımı, kadınlara eşit ödeme, silah şiddeti gibi konularda çalışmaya devam edeceğini söyledi.

“ULUSLARARASI KONULARDA PEKİN VEYA MOSKOVA’YI DEĞİL, BİZİ ARIYORLAR”

Obama, konuşmasının dış politika kısmında, terörle mücadele, İran, Küba açılımı, Guantanamo tutukevinin kapatılması ve insanların dini ve ırkı nedeniyle yargılanamayacağının Amerikan değerleriyle uyuşmadığı konuları üzerinde durdu.

Obama, “ABD dünya üzerindeki en güçlü ulustur. Nokta” diye konuştu.

Obama, kamuoyu araştırmalarına göre, ülkesinin saygınlığının başkanlığa gelmeden önceki döneme göre daha yüksek olduğunu ifade ederek, “Önemli uluslararası konular söz konusu olduğunda dünyadaki insanlar liderlik etmesi için Pekin veya Moskova’ya bakmıyor, onlar bizi arıyorlar” ifadesini kullandı.

Bugünün dünyasında başarısızlığa uğramış çöken devletlerin kendileri için daha çok tehdit oluşturduğuna işaret beden Obama, önceliklerinin Amerikan halkının güvenliğini sağlamak ve teröristlerin peşini bırakmamak olduğunu kaydetti.

Obama, terör örgütleri El-Kaide ve DAEŞ’in halkına yönelik doğrudan tehdit teşkil ettiğini dile getirerek, insanları zehirlemek için interneti kullanan bir avuç teröristin kendilerine çok büyük zararlar verebileceğini vurguladı.

ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun bugüne kadar yaklaşık 10 bin hava saldırısı düzenlediğini, örgütün liderlerini öldürdüğünü, eğitim noktalarını, silahlarını yok ettiğini ve gelirlerine darbe vurduğuna dikkati çeken Obama, DAEŞ’in dünyanın en büyük dinlerinden birinin temsilcisi olduğu yalanını yansıtıp, bu savaştaki en önemli müttefiklerini dışlamamaları gerektiğine vurgu yaptı.

Obama, DAEŞ militanlarının “katil ve kökünün kazanması, ele geçirilmesi ve yok edilmesi gereken fanatikler” olarak adlandırılmasının icap ettiğini belirterek, örgüte karşı mücadelede Kongre’ye çağrıda bulundu. Obama, “Eğer Kongre bu savaşı kazanmada ciddiyse, askerlerimize ve dünyaya bir mesaj göndermek istiyorsa DAEŞ’e karşı askeri güç kullanımı yetkisini vermeli” ifadesini kullandı.

“Dış politikamız DAEŞ ve El-Kaide tehdidine odaklanmalı” diyen Obama, DAEŞ olmasa dahi dünyanın birçok noktasında istikrarsızlığın on yıllarca süreceğini ve bu durumdan yararlanmak isteyen yeni terör ağlarının bulunacağını kaydetti. Krizle boğuşan her ülkeyi yeniden inşa edemeyeceklerini, bunun “liderlikten” öte Amerikan kanının döküleceği bir bataklığın reçetesi olacağını dile getiren Obama, Vietnam ve Irak savaşlarından şimdiye kadar bu dersi almış olmaları gerektiğini söyledi.

“DÜNYA BAŞKA BİR SAVAŞTAN KURTULDU”

Obama, bu noktada tek başlarına hareket etmekten öte ortaklarla adımlar atmalarının zorunluluğuna işaret ederek, Suriye meselesini buna örnek gösterdi. Yerel güçlerle ortaklaşa hareket ettikleri Suriye’de savaşın çözüme kavuşturulup, kalıcı barışın sağlanması için uluslararası çabalara öncülük ettiklerini hatırlatan Obama, İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için de yaptırım ve diplomasinin prensipleriyle desteklenen küresel bir birliktelik sağladıklarını anımsattı. Obama, “İran’ın nükleer programı geriledi, uranyum stokunu gemilerle gönderdi ve dünya başka bir savaştan kurtuldu” dedi.

“KÜBA’YA AMBARGOYU KALDIRIN"

Obama, Küba konusunda ise 50 yıllık izolasyonun ardından Havana yönetimiyle diplomatik ilişkileri yeniden tesis ettiklerini, iki ülke arasında seyahat ve ticaret kapısını araladıklarını ve Kübalıların yaşamlarını ilerletmeye çabaladıklarını anlattı.

Obama, 2001’deki 11 Eylül saldırılarının ertesinde ve ABD’nin Afganistan’ı işgali sonrasında hizmete giren Guantanamo tutukevinin de kapatmak istediğini yineledi.

“SİYASETÇİLERİN MÜSLÜMANLARA HAKARET ETMESİ BİZİ GÜVENLİ KILMAZ”

Obama, Müslümanlara yönelik söylemleriyle tepki toplayan Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık seçimlerindeki aday adaylarından emlak zengini Donald Trump’ın da ismini kullanmadan insanların ırkları ve dinleri nedeniyle hedef alınacağı her türlü politikayı reddetmeleri gerektiğini söyledi.

Obama şunu ekledi:

“Siyasetçiler Müslümanlara hakaret ettikleri zaman, bir cami kırıp döküldüğü zaman veya bir çocukla dalga geçildiğinde bu, bizi daha güvenli kılmıyor. Bu, olayı olduğu gibi göstermiyor. Bu bir yanlış. Bu bizi dünyanın gözünde daha da küçültüyor, hedefleri başarmamızı zorlaştırıyor ve ülke olarak bizim kim olduğumuza ihanet ediyor.”

Obama, son kez gerçekleştirdiği ''Birliğin Durumu'' konuşmasına çok sayıda kişiyi davet etti.

Gecede 23 kişi Obama ailesinin özel davetlisi olarak salondaki yerlerini alırken, ülkede meydana gelen silahlı saldırılarda hayatını kaybeden kurbanlar için davetli listesindeki bir sandalye boş bırakıldı.

Davetlilerin arasında Suriyeli mülteci ve bilim adamı Refai Hamo ile ABD’deki Müslümanların en büyük sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nden iki temsilci de yer aldı.

“OBAMA, FACEBOOK’TA BENİMLE İLGİLİ BİR YAZIYA YORUM YAPTI”

Obama'nın Kongre konuşmasına Suriyeli bir mülteci de katıldı

Suriyeli mülteci Refai Hamo, ülkesindeki savaştan kaçarak çok sevdiği Türkiye’ye gittiğini ancak sağlık sorunları ve bilimsel çalışma yapabilmek için ABD’ye sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Mide kanseri teşhisi konulan Hamo, daha çok sağlık sorunları nedeniyle ABD’ye gitmek istediğini belirterek, AA muhabirine şöyle konuştu:

"ABD Başkanı Barack Obama, Facebook’ta benimle ilgili bir yazıya yorum yaptı ve en çok ihtiyacım olduğu anda bizi ülke olarak kucaklamaya hazır olduklarını söyledi. Bu nedenle ABD’ye sığınma başvurusunda bulundum. Bunun dışında bilime ve bilim adamlarına verdiği önem nedeniyle ABD’ye gelmek istedim. ABD’de bilim alanında çalışmak ve bu tutkumu hayata geçirmeyi umut ediyorum. Ancak yine de hepsinden önemlisi sağlık sorunlarım."