ABD Başkanı Barack Obama, resim ziyaret için geldiği Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile görüşü.

Hannover’de, Merkel tarafından tarihi Herrenhausen Sarayı’nda askeri törenle karşılanan Obama, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasından sonra tören kıtasını denetledi. Obama, ardından Merkel ile birlikte görüşme yapacakları salona geçti.

Obama’nın ziyareti vesilesiyle tarihi sarayın girişinde ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Almanya bayrakları asıldı.

Günlerdir yoğun güvenlik önlemlerinin uygulandığı Hannover’de bugün de saray çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı, çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Obama’nın sarayda bulunduğu süre boyunca helikopterlerle havadan denetim yapıldı.

AĞIRLIKLI GÜNDEM EKONOMİ

ABD Başkanı seçilmesinden bu yana Almanya’ya beşinci ziyaretini gerçekleştiren Obama’nın bugünkü temaslarında ağırlıklı gündem maddesini ekonomi oluşturuyor.

Obama ve Merkel, ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nda (TTIP) daha hızlı ilerleme sağlamayı, anlaşmayı Obama’nın görev süresinin tamamlanacağı gelecek yılın ocak ayından önce sonuçlandırmayı hedefliyor.

Obama akşam saatlerinde de Merkel ile birlikte, bu sene ABD’nin partner ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı’nın açılışını gerçekleştirecek. İki lider, yarın da fuardaki stantları gezecek, Amerikalı ve Alman iş adamlarıyla bir araya gelecek.

HANNOVER’DE MİNİ ZİRVE...

Obama, yarın ayrıca, Merkel’in ev sahipliğinde Herrenhausen Sarayı’nda, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin de katılımıyla beşli görüşme yapacak.

ABD ile AB’nin en büyük dört ekonomisine sahip Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın liderlerini bir araya getiren görüşmede uluslararası siyasi ve ekonomik konuların ele alınması bekleniyor.

Merkel, hafta içinde yaptığı açıklamada, bu görüşmede uluslararası ekonomi konularının yanı sıra Libya’daki kriz, Suriye’deki iç savaş ve sığınmacı krizini ele alacaklarını kaydetmişti.