İlk olarak Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik İlves ile görüşecek olan Obama, daha sonra Letonya ve Litvanya Devlet Başkanları ile bir araya gelecek.

Obama'nın, NATO üyesi de olan bu ülkelere yaptığı ziyaret, Galler'de yapılacak iki günlük NATO zirvesinin hemen öncesinde gerçekleşiyor.

Sovyetler Birliği'nden 1990'lı yılların başında ayrılan Baltık ülkeleri, Rusya'nın son genişleme faaliyetlerinin ülkelerine de yayılmasından endişe duyuyor ve ülkelerinde NATO üsleri kurulmasını istiyor.

Galler'deki NATO zirvesinde, Baltık ülkelerinde daha fazla NATO varlığı bulundurulması konusunun da masaya yatırılacağı belirtiliyor.

Obama, bugünkü ziyaretinde Tallinn'deki bir NATO birliğindeki askerlerle bir araya gelecek.

Rusya, Baltık ülkelerini, topraklarındaki Rus azınlığa karşı ayrımcılık uygulamakla suçluyor. Yaklaşık 1.3 milyon olan Estonya'nın nüfusunun üçte birini Rusça konuşanlar oluşturuyor.

Obama'nın ziyareti dolayısıyla, başkent Tallinn'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Pek çok yol ulaşıma kapatılırken, şehrin üzerinde alçaktan uçuşlar yasaklandı. Şehirdeki bütün çöp tenekeleri toplanırken, bazı yerlere arabaların park etmesi engellendi.