ABD Başkanı Barack Obama, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili süreçte kendisinin karar verici olmadığını belirterek, sürecin ilgili anlaşma ve yasalara uygun şekilde ilerleyeceğini belirtti.

Obama, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında FETÖ'nün Türkiye'deki darbe girişimine ve FETÖ elebaşı Gülen'in iade sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Darbe girişimini haber aldıkları andan itibaren Türkiye'de demokratik yollarla seçilmiş yönetime olan desteklerini dile getirdiklerini ve darbe girişimini reddettiklerini ifade eden Obama, "Türkiye'de demokratik şekilde seçilmiş yönetimi destekliyoruz." dedi.

Türk halkının siyasi görüş ayırt etmeksizin darbeye karşı kararlı bir duruş sergilediğini dile getiren Obama, darbeye karşı gösterilen direnişten övgüyle bahsetti.

GÜLEN'İN İADESİNDE YASAL SÜREÇ BELİRLEYİCİ OLACAK

FETÖ elebaşı Gülen'in iadesiyle ilgili süreçte kendisinin herhangi bir dahlinin olmadığını ifade eden Obama, iki ülke arasındaki iade anlaşmasına ve ilgili yasalara gönderme yaparak, "Gülen'in iadesiyle ilgili süreç, hukuka uygun şekilde ilerleyecek." dedi. Obama, FETÖ elebaşı Gülen'in darbe girişimiyle ilgili olduğu yönündeki tüm iddiaları ciddiyetle ele alacaklarını da belirtti.

Obama, "ABD'nin, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgisi olduğu yönündeki tüm iddialar asılsızdır." ifadesini kullandı.

Türkiye'deki gibi bir darbe girişiminin ABD'de olması halinde Amerikan halkının da haklı olarak büyük bir korku yaşayacağını kaydeden Obama, darbe girişimini yaşamış olan Türk halkının verdiği tepkiyi anladıklarını vurguladı.