ABD Başkanı Barack Obama'nın, Zika virüsüyle mücadele kapsamında Kongre'nin 1,8 milyar doları aşan finansman sağlaması talebinde bulunacağı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, yönetimin, geçen yıl sonundan itibaren Zika virüsüyle mücadele etmek için ülke ve uluslararası arenadaki sağlık kuruluşlarıyla etkin çalışma içinde olduğu belirtildi.

Amerikan halkının virüsten etkilenmesini önlemek için gerekli tüm adımların federal hükümet tarafından alındığı aktarılan açıklamada, “Yönetim, hem ülke içinde hem de uluslararası alanda Zika virüsüyle mücadeleye hazırlanmak ve virüse en iyi tedaviyle cevap vermek noktasında süregelen çabaların artırılması için Kongre’nin 1,8 milyar dolardan fazla finansman sağlamasını isteyecek” ifadesi kullanıldı.

“Bu tür salgınların araştırmasını yapmak, salgını bastırmak ve olabilecek en iyi şekilde virüsün yayılmasını önleme noktasında etkin bir şekilde çalışmalıyız” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, yönetimin yeni kaynak girişiminin ABD’nin virüsle savaşta kabiliyetini güçlendireceği kaydedildi.

Açıklamada, ABD sınırları içinde sivrisinek yoluyla virüsün yayıldığına dair hiçbir vakanın tespit edilmediği bilgisi verilirken, buna karşın Güney Amerika’ya yakın olan Porto Riko gibi bazı sıcak iklime sahip adalarda virüsün aktif şekilde görüldüğü belirtildi.

Kongre’nin söz konusu finansmanı onaylaması halinde, 1,48 milyar doların Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığına, geri kalanının ise ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Kalkınma Ajansı’nın da aralarında bulunduğu bazı kuruluşlara dağıtılacağı bildirildi.

Öte yandan, ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), Zika virüsüyle mücadele kapsamındaki faaliyetlerinin en yüksek “acil durum” seviyesine çıkartıldığını duyurdu.

 “VATANDAŞLARIN GÜNLÜK YAŞAMLARINI DEĞİŞTİRMELERİNE GEREK YOK”

CDC Direktör Yardımcısı Dr. Anne Schuchat ile Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Beyaz Saray günlük basın toplantısına katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sivrisinek aracılığıyla virüsün bulaştığına dair ABD’de herhangi bir vakaya rastlanmadığını vurgulayan Schuchat, “Bu, sıradan Amerikan vatandaşlarının günlük yaşamlarını değiştirmelerini gerektirecek bir olay değil” ifadesini kullandı.

İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da sivrisinekler yoluyla yayıldı. Zika virüsüne yakalanan hamilelerde virüs, bebeğin beyin gelişimini etkileyebiliyor ve doğum sonrasında bebeklerin kafası normalden daha küçük kalabiliyor.