ABD Başkanı Barack Obama, devlet başkanı olarak ilk defa ziyaret ettiği Kenya'da 6'ncı Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin açılışını yaptı.

Dün akşam saatlerinde Kenya'ya varan Barack Obama, ailesinden bir kaç kişiye ziyaretinin ardından bugün Küresel Girişimcilik Zirvesi'ne katıldı. Doğu Afrika dilinde merhaba anlamına gelen "Jambo" diyerek zirveye katılanları selamlayan Obama coşkuyla karşılandı. Obama, alkışlara "Kenya'ya dönmüş olmak harika bir duygu" diyerek karşılık verdi. Obama, zirvedeki konuşmasında Kenyalı girişimcilere terör saldırıları nedeniyle sekteye uğrayan ekonomileriyle ilgili olarak şiddete büyümeyle karşılık vermeleri gerektiğini söyledi. Doğu Afrika'daki en büyük ekonomilerden birine sahip olan Kenya'da hükümetin hukuk kurallarının uygulanmasını garantiye alarak ve yolsuzlukla mücadele ederek büyümeye destek vermeleri gerektiğini söyledi.

Afrika'nın ilerleme kat ettiğini belirten Obama, "Afrika dünyanın en hızlı gelişen bölgelerinden birisi" dedi. "Girişimcilik gençlerin kendi geleceklerini göremediği bir boşluk oluşturan şiddet ve bölünme ideolojilerine karşı pozitif bir alternatif sunar" diyen Obama, hükümetin bu konuda hayati bir rol üstlendiğini vurguladı. Devletin hukuk kurallarını uygulayarak, yolsuzluğun önüne geçerek ticaretin önündeki engelleri kaldırabileceğine dikkat çeken Obama, yeni firmaların sermayelerini koruyabilmek için daha fazla şey yapılması gerektiğini ifade etti.

Zirveye katılan girişimciler Obama'ya, son zamanlarda teknoloji ve diğer konularda gelişme kaydederek bölgesel ticaretten dış ticarete açılmaya başlanan Afrika'da tek sorunun uygun bir sermaye bulunamaması olduğu şikâyetinde bulundu.

Konuşmasına, Obama'yı selamlayarak başlayan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Afrika'nın ticarete açık bir bölge olduğuna değinerek, yeni neslin iç refahı yükselme zamanının geldiğini vurguladı.

Obama'nın 1998'de terör örgütü El Şebab'ın Nairobi'deki ABD Büyükelçiliğine düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 212 kişiyi anma programın katılması bekleniyor. Yarın halka seslenmesi beklenen Obama daha sonra Etiyopya'ya geçecek.