ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı iş adamı Donald Trump'ı ve Cumhuriyetçi Parti'yi ülkeye "karanlık ve karamsar vizyon" çizmekle suçladı.

Obama, Demokrat Partinin başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın kendinden sonra ülkenin 45. başkanı olarak seçilmesini sağlamak için Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentinde halka hitap etti.

ABD'de 8 Kasım Salı günü yapılacak 58. başkanlık seçimlerinde Clinton'a desteğini aylar önce açıklayan ve temmuz ayında Charlotte kentindeki Clinton'a destek mitinginde halka hitap eden Obama, Philadelphia'da da partisinin adayına destek istedi.

Philadelphia Sanat Müzesi'nin önündeki mitingde konuşan Obama, Trump'a sert eleştirilerde bulundu.

Yaklaşık 6 bin civarında bir kalabalığa hitap eden Başkan Obama, Clinton'ın başkanlık için "en uygun aday" olduğunu belirterek, "şimdiye kadarki tüm adaylardan daha nitelikli" dedi.

Obama, Trump'ın ise ülkeyi yönetmeye ve başkomutanlığa hiçbir şekilde uygun olmadığını kaydetti.

Clinton'un rahatsızlanması ve Trump'ın aldığı doktor raporuyla ilgili iddialar nedeniyle medyanın başkan adaylarının sağlığına odaklandığı günlerde halka hitap eden Obama, Clinton'ın sağlığının yerinde olduğunu vurguladı.

Obama, Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bağına değinirken Trump'ın iş ahlakını ve "karamsar ABD vizyonunu" eleştirdi. Obama, Trump'ın ve Cumhuriyetçilerin "ABD'ye karanlık ve karamsar bir vizyon çizmeye çalıştıklarını" bildirirken "Bu Abraham Lincoln'un Cumhuriyetçi Partisi değil." dedi. Cumhuriyetçi Partinin "Bizi birbirimize düşüren, dünyaya karşı gelen bir ülkenin karanlık, karamsar vizyonu" olduğunu söyleyen Obama, "Ciddi çözümler önermiyorlar, kin ve nefret yayıyorlar." diye konuştu.

Trump'ın geçen hafta Rus devlet televizyonunda ortaya çıktığını belirten Obama, Trump'ı Putin'e yaranmaya çalışmakla suçladı.

Konuşmasında, Trump'tan ciddi eleştiri alan Clinton Vakfı'nı savunan Başkan Obama, vakfın dünya genelinde hayatlar kurtardığını söyledi. Obama, "Trump ise parasını kendi vakfına 6 fit uzuluğundaki kendi resmini satın alması için harcıyor." diye konuştu.