Vatikan'da dün akşam Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus ile görüşen Lauder, dünya gündemini, Roma'daki Yabancı Gazeteciler Derneği'nde değerlendirdi.

Papa ile görüşmelerinde Ortadoğu'daki son gelişmeler ve Hristiyanların durumunu ele aldıklarını belirten Lauder, "Önce Yahudiler, vahşi saldırılardan çok acı çekti. Dünya sessiz kaldı. Şimdi Hristiyanlar yok ediliyor ve yine dünyanın sesi az çıkıyor. Neden" diye sordu.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Lauder, Papa'nın kendisine, aşırı eğilimlerle harman edilmiş bir dünya savaşının içinde olduklarını söylediğini kaydetti.

Lauder, "Dünya Yahudi Kongresi ve Papa, Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinde Hristiyanların vahşi saldırılara maruz kalmasının kınanması hususunda hemfikir" dedi.

Arap alfabesinden "nun" karakterini göstererek, bu simgenin Irak ve Suriye'de son dönemde Hristiyanların yaşadığı evleri işaretlemek için kullanıldığını belirten Lauder, bunun Nazi Almanyası'nda Yahudileri işaretlemek için kullanılan sarı renkteki Davut yıldızına benzediğini ve dünyanın buna sessiz kalmaması gerekitiğini belirtti.

70 yaşındaki Lauder, Ortadoğu'da Hristiyanların güvende olduğu tek ülkenin İsrail olduğunu ifade etti. Gazze'de yaşananlara ilişkin dünyanın İsrail'e atılan füzeleri konuşmadığını ve bu konuda harekete geçmediğini savunan Lauder, İsrail'in teröristlere karşı kendisini savunduğunu ileri sürdü.

Lauder, Papa ile Suriyeli mültecilerin durumunu da ele aldıklarını, Papa'nın onlar için dua ettiğini anlattı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın kısa süre önce açıkladığı IŞİD'e karşı koalisyon girişimi için ne düşündüğü sorusu yöneltilen Lauder, "ABD, Irak'ta yalnız başına hareket edemeyeceğinin dersini aldı. Bir kere bir ülkeye girdiğinizde çıkmak çok zor. Obama'nın böyle bir koalisyon oluşturma fikri çok olumlu. IŞİD tehdidi çok tehlikeli, eğer durdurulmazsa başka ülkelere yayılacaktır" yanıtını verdi.

Lauder, soru üzerine, soykırımın, Yahudi, Hristiyan veya Müslüman toplumlara yönelik olsun, her halinin kötü olduğunu söyledi.