Aşırı sıcaklıktan ötürü yaşam ihtimali bulunmayan gezegenden, Venüs'e dair bazı bilgiler vermesi bekleniyor.

Bilim insanlarının uzay keşfine yönelik çalışmaları sürüyor. Her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı uzay aleminde, bir yandan alternatif 'dünya' arayışları sürüyor. Bu doğrultuda en yakın gezegen olarak karşımıza Mars çıkıyor fakat orada da yaşamın olup olmadığı henüz bilinmiyor. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından 5-6 sene içinde ilk kolonistlerin Mars'a gitmesi bekleniyor.

Mars çalışmalarının yanı sıra alternatif dünya arayışları da devam ediyor. Son araştırmalarda yeni bir Güneş dışı gezegen (exoplanet) bulundu. Astronomların keşfettiği bu gezegenin ismi GJ 1132b (Gliese 1132b). Söz konusu gezegenin atmosferinde bolca oksijen olduğu tahmin ediliyor.

GJ 1132b'nin boyut olarak Dünya'dan biraz daha büyük olduğu görünüyor.

Bildiğimiz üzere yaşamın oluşması için olmazsa olmaz şartlar arasında oksijen bulunuyor. Lakin tek şart bu değil. Örneğin son keşfedilen bu gezegenin yüzey sıcaklık ortalama 232 derece. Böyle bir sıcaklık, herhangi bir su kaynağını sera gazı etkisine çevirecektir. Ayrıca gezegenin atmosferinin de magmadan bir okyanustan oluştuğu tahmin ediliyor. Bu da yaşam olasılığını sıfıra indiriyor.

Güneş dışı gezegen: Güneş Sistemi'nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenler. 2 Nisan 2016 itibarı ile 2107 güneş ötesi gezegen (1349 gezegen sistemi, 511 çoklu gezegen sistemi) algılandı ve doğrulandı. Bu gezegenlerin büyük bir çoğunluğu fiili görüntülemeden ziyade doğrudan olmayan çeşitli yöntemlerle saptandı. Bunların çoğu Jüpiter'i andıran şekilde büyük kütleli dev gezegenler olarak biliniyor.

Diğer taraftan GJ 1132b'nin Dünya'ya olan uzaklığı tam 39 ışık yılı. Ay ile Dünya'nın arasının 1,5 ışık saniyesi olduğunu düşünürsek, söz konusu gezegenin oldukça uzakta olduğunu söyleyebiliriz.

Tabii bu gezegende yaşam ihtimalinin bulunmaması, keşfin boşa yapıldığı anlamına gelmiyor. GJ 1132b'nin, yapı itibarıyla Venüs'e benzediği ve bu gezegeni incelemenin, Venüs hakkında bilgi verebileceği açıklandı.