Endonezya'nın Tana Toraja bölgesinde gerçekleşen Ma'nene Festivali, birçok insanın rahatsız edici bulabileceği uygulama ve görüntülere sahne oluyor. Başka hiçbir festivale benzemeyen Ma'nene'nin başrolünde 'ölüler' var.

Ma'nene festivali her üç yılda bir yapılıyor. Bu gelenek birkaç yüzyıldır aynı şekilde devam ediyor. Toraja halkı, mezarlarından çıkardıkları ölüleri temizleyip yıkıyorlar. Ardından yeni kıyafetler giydirip, hayattayken kullandıkları aksesuarları ölülere takıyorlar. Bu yüzden ölen herkesi, bozulmayacak şekilde bir çeşit mumyalama işleminden geçiriyorlar.

Eğer cesetler ayakta durabilecek kadar bozulmadıysa çeşitli desteklerle ayağa kaldırıyorlar ve birlikte mutlaka fotoğraf çektiriyorlar. Ayağa kalkamayacak gibi olanları ise yine temizleyip giydirdikten sonra tabutlarını açıp sergiliyorlar.

Torajan köylüleri, ölümün asla bir son olmadığı inancında. Bu sadece başka bir boyuta geçmenin ilk adımı onlar için. Festival bittikten sonra da ölüler yeniden mezarlarına konuluyor. Elbette üç yıl sonra gerçekleşecek yeni bir festivale kadar...

Kaynak: Onedio, Eda Aytekin