Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki park ve yeşil alanlarda son 2 gündür yoğun bir hareketlilik var. Hareketliliğin sebebi ise Amsterdam'ın bir değeri olan esrara sahip çıkmak...

Kentin merkezindeki Vondel Park'ta toplanan onlarca kişi, kendilerine dağıtılan torbaları alıp, kentteki diğer parklara dağılıyorlar.

Torbalardaki Hint keneviri tohumlarını parkların uygun yerlerine ekiyorlar.

Şu ana kadar on binlerce Hint keneviri ya da bir başka deyişle esrar ekildi. Kent içindeki kavşaklar ve Amsterdam'daki ünlü Kraliyet Müzesi'nin (Rijksmuseum) bahçesi de buna dahil.

Bu aslında bir protesto eyleminin parçası. Indebt Studios adlı sanatçılar topluluğu, "Amsterdam'ı var eden değerlerin yok olmasını protesto" amacıyla böyle bir eylem başlattı.

The Awesome Foundation adlı kuruluş tarafından desteklenen "Eden" adlı proje kapsamında, kentin bir çok köşesine esrar ekiliyor.

Sanatçılar topluluğu üyeleri, 2 günde 40 kilogram Hint keneviri tohumu ekti.

Projenin öncülerinden biri olan Noah, esrar ekme eylemini "Vice.com" adlı internet sitesine anlattı. Ona göre, Amsterdam gerçek kimliğinden uzaklaştırılıyor.

Kentin simgesi haline gelen genelevler kapatılıyor. Seks işçileri ortadan kayboluyor. Esrar satışı yapılan, turistlerin uğrak yeri "coffeeshop"ların kapısına kilit vuruluyor.

Noah, esrar ekimini, kentin kimliğini yok eden bu matlaşmaya karşı bir, "soylulaştırma çabası" olarak değerlendiriyor.

'Amacımız değerlere dikkat çekmek'

Sanatçılar, Amsterdam Belediyesi'nin özellikle esrar satışı konusunda giderek muhafazakarlaşan bir tutum sergilediğini savunuyor.

Noah, Amsterdam'ın dünyaca tanınmasını sağlayan değerlerinin korunması gerektiğini söylüyor.

"Büyük şehirler değişebilir. New York, Hong, Kong, Londra ya da diğerleri. Ama Amsterdam'ın büyülü bir yanı var. Bu değerlerini alırsanız geriye sadece yoğurtçu dükkanları kalır" diye konuşuyor.

Noah, yaptıkları işin yasal olup olmadığını bilmediğini söylüyor. Görenler de zaten ne yaptıklarını anlamıyormuş.

"Derdimiz ekip, dikmek, ürün almak değil. Amacımız, Amsterdam'ın değerlerine dikkati çekmek" diyor.

Amsterdamlı sanatçı, kentin ortasındaki genelevler, coffeeshoplar ya da "kafayı bulmuş" seks işçilerinin zaman zaman kendisine de itici geldiğini söylüyor.

Ancak bunların, "Amsterdam'ı Amsterdam yapan gerçekler" olduğunu vurguluyor.

Yoğurtçu dükkanlarının, Amsterdam'ın simgesi halime gelmemesi için bu değerlerin korunması gerektiğini savunuyor.

Proje gönüllüleri, Hint keneviri tohumlarını, parkların çim olmayan bölümlerine dikiyorlar.

Bahçıvanlık eğitimi alan Hans, hem dişi hem de erkek Hint keneviri tohumu ektiklerini anlatıyor. Çapraz dölleme sayesinde garantili bir sürdürebililirlik sağlayacaklarını söylüyor. (BBC Türkçe)