Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, kota sisteminde paylarına düşen sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkelere, almadıkları sığınmacı başına 250 bin avro para cezası verilmesini öngören teklife tepki gösterdi.

Macaristan'ın devlet radyosu Kossuth Radio'da haftalık konuşmasını yapan Orban, sığınmacı krizi ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Orban, AB Komisyonu'nun, kota sisteminde paylarına düşen sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkelere, almadıkları sığınmacı başına 250 bin avro para cezası verilmesini öngören teklifi sert şekilde eleştirerek, ''AB Komisyonu'nun teklifi, 'cezalandırma', 'mideye yumruk'. Avrupa Birliği düşüncesine karşı şu ana kadar bundan daha güçlü bir propaganda hiç yapılmamıştı.'' dedi.

Bir Macar vatandaşın yedi yılda AB fonundan yaklaşık 4 bin avro aldığını ve orta gelirli bir Macar'ın 250 bin avroyu yaklaşık 39 yılda kazandığını belirten Orban, ''Brüksel'deki yöneticiler dünyadan izole bir şekilde, fildişi kulelerde yaşıyorlar. Gerçeği bilmiyorlar ve ne konuştukları hakkında fikirleri bile yok.'' ifadelerini kullandı.

Macarların kiminle yaşamak istediği konusunda kendi kararını alabilmesi gerektiğini savunan Orban, ''Kiminle yaşamak isteyip, istememe konusunda karar verme hakkını Macarlardan almak istiyorlar. Bu hakkı yabancı bir ülkeye, Brüksel isimli bir şehre götürmek istiyorlar.'' dedi.

Macar hükümetinin, AB'nin, sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği zorunlu kotaya karşı sonbaharda düzenlemeyi planladığı halk oylaması konusunda ise, ''Bu halk oylamasını Brüksel'i durdurmak için yapıyoruz.''

Geçtiğimiz günlerde ''Macaristan bugün AB'ye başvuru yapsa başvurusu reddedilir.'' açıklamasını yapan eski NATO Genel Sekreteri ve eski AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'ya tepki gösteren Orban, ''Eski NATO genel sekreterini tanıyoruz. O, ihtiyar bir komünist.'' ifadelerini kullandı.