Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Sırbistan ve Hırvatistan sınırları gibi Romanya sınırına da tel örgü çekilebilmesi için ön çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

Macaristan'ın kamu radyosu Kossuth Radio'da haftalık konuşmasını yapan Orban, sığınmacı krizi ve gündemdeki konular ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Avusturya'nın sığınmacı politikasında aldığı yeni kararlara değinen Orban, ''Dogmatik düşünce sonunda gerçeklik ve sağduyuya boyun eğdi. Avrupa sınırsız sayıda, kontrolsüz bir şekilde yabancı insan kitlesini kabul edemez. Viyana'nın belirli bir rakam üzerinde karar kılması da bunu gösteriyor. 
Biz Macarlar olarak olaya faklı bakıyoruz. Bizce en iyi göçmen gelmeyen göçmendir. En iyi rakam sıfırdır. Tabii ki siyasi sığınmacılara uluslararası hukuk çerçevesinde tüm olanakları sağlıyoruz" diye konuştu.

Sığınmacıların yeniden Macaristan'a yönelmesi ihtimaliyle ilgili olarak da Orban, şunları kaydetti:

''Rota herhangi bir tarafa değişebilir ama kesin olan bir şey var ki o da bunun Macaristan olmayacağı. Macaristan-Romanya sınırının kapatılması konusunda ön çalışmalar tamamlandı. Tel örgü çekilmesi için gerekli kapasiteye sahibiz. Makedonya'ya, Slovenya'ya ve son zamanlarda da Bulgaristan'a yüzlerce kilometre tel örgü verdik."

Medya ve yargı alanındaki bazı yasal düzenlemeler nedeniyle Avrupa Birliği ile sorun yaşayan Polonya'ya destek veren Orban, ''Polonya hükümeti AB'nin eleştirisini hak edecek herhangi bir şey yapmadı. Güçlü ulus devletlerin mevcudiyeti ve bunların doğrudan konuşması Brüksel'i rahatsız ediyor. Bu, Avrupalı bürokratlarda Pavlov refleksi yaratıyor'' görüşünü dile getirdi.

2015 yılında sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmişti. Macaristan, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişlere uygulanan cezaları da artırmıştı.