Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de patlak veren şiddet olaylarında 60'tan fazla kişi yaşamını yitirmesi ve yüzden fazla kişinin de yaralanması sebebiyle halk korku içinde yaşamaya devam ediyor.

AA Muhabirine konuşan Orta Afrika Cumhuriyeti Milli Gençlik Meclisi Başkanı ve Başbakanın Gençlik Danışmanı Riva Jean-Felix, "İnsanlar korku içinde yaşıyorlar. Başkentte yayılan milis güçlerinin her an yeni bir saldırı olasığından korkuyorlar" dedi.

Şiddet olaylarından dolayı okullar, bankalar ve alışveriş mekanlarının çoğunun hala kapalı olduğunu belirten Felix'in, "Son birkaç gündür çatışma haberinin olmamasından ortam biraz sakinleşse de korku devam ediyor" dediği kaydedildi.

Bangui'de ticaretle uğraşan Abdullai Abakar ise, Müslümanların bazılarının yaşadığı mahalleyi terkederek Mpoko Askeri üssüne yakın havaalanına sığındığını söyledi.

Açıklanmasını istemeyen başka bir kaynak ise AA'ya, Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza'nın ilgili tarafları çatışmaları durdurmak ve isyancıları silahsızlandırılmasını hızlandırmak için görüşmeye çağırdığını söyledi.

Cumhurbaşkanının silahsız olarak şehri korumaya yardım eden askerleri silahlandırması da bekleniyor. Askerlerin çoğu 2014 yılında binlerce Müslümanın, Çad ve Kamerun'a sığınmasına neden olan Hristiyan milislerden oluşan Anti-Balaka'ya bağlı olmakla suçlanıyor.

Bangui'de geçen haftalarda Müslüman bir gencin kafası kesilmiş olarak üzerinde "Kurban Bayramın mübarek olsun" ibareli yazı bulunması üzerine Müslümanlar ile Hrıstiyanlar arasında gerginlik yaşanmıştı.

Söz konusu olaydan Hrıstiyan anti-Balaka'yı sorumlu tutan Müslümanların, misilleme olarak bölgedeki Hrıstiyan sivillere saldırmasıyla şiddet olayları patlak vermişti.

Daha sonra başkentte, ülkede güvenliğin arttırılması ve Cumhurbaşkanı Catherine Samba Panza'nın istifa etmesi için gösteri düzenleyenler ile ülkede görev yapan uluslararası güçler arasında çatışma çıkmıştı.

Samba Panza, gösterilerde çıkan çatışmaların iktidarı ele geçirmeyi hedeflediğini kaydetmişti.

ABD'nin Bangui Büyükelçiliği'nde görev yapan diplomat David Brown ise geçen hafta bir basın toplantısında, eski Cumhurbaşkanı Francois Bozize'nin şiddet olaylarının arkasında olabileceğini ileri sürmüştü.

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra Hrıstiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte Mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamıştı.