Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında çıkan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatının kaybettiği bildirildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Bambari bölge yetkilisi AA muhabirine yaptığı açıklamada, biri kadın 3 Müslümanın anti-Balaka milislerince açılan ateşte öldürüldüğünü belirterek, Müslümanların da karşılık vermesiyle çıkan çatışmada 2 Hristiyanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Yetkili, yüzlerce sivilin şiddet olaylarından kaçarak, şehrin dışında bulunan kamplara ulaşmaya çalıştığını ifade etti.

BAŞKANTTE GÖSTERİCİLER İLE POLİS ARASINDA ÇATIŞMA

Öte yandan şiddet olaylarını protesto etmek isteyen Müslümanların Bangui'deki yürüyüşünde olaylar çıktı. Görgü tanıkları, PK5 mahallesinde yaşayan Müslümanların OAC'deki BM İstikrar Misyonu (MINUSCA) merkezine yürümek istediğini, polis görevlilerinin de el bombası atan göstericilere ateş açarak karşılık verdiğini iddia etti.

OAC polis teşkilatından yapılan açıklamada ise yasadışı gösteriye son vermek için gerekli tedbirlerin uygulandığı belirtildi ancak ölü ya da yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

Ülkede, Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmış, 18 Ekim'de yapılması gereken seçimler ertelenmişti.