İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda ülke ekonomisinin bundan tahmin edilenin de ötesinde olumsuz etkileneceğini söyledi.

ITV televizyonunda katıldığı canlı yayında konuşan Osborne, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda çok daha yoksullaşacağını belirterek "Kamuoyu AB'den ayrılmanın risklerini iyi anlamalı." dedi.

Osborne, "Merkezi tahminlere göre, AB'den çıkmak gayrisafi milli hasılamızı yüzde 5 ila 6 azaltacak. Kişisel olarak ben durumun bundan çok daha kötü olmasını mümkün görüyorum. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının yaratacağı büyük belirsizliğin ülke için anlamı tahmin edilenin ötesinde olacak." diye konuştu.

İngiltere’nin dünyadaki ağırlığının azalacağını, İngiliz Sterlini'nden kaçış olacağını savunan Osborne, "Bu başladı bile. İnsanlar ev almıyor, araba almıyor, yatırımlarını erteliyorlar. Bu, daha oylamadan önceki durum ve gelecekte yaşanacak şeylerin bir işareti." dedi.

Uluslararası yatırımcıların paralarını İngiltere'den çıkarmaya başladığını anlatan Osborne, "Eğer AB’den ayrılma kararı çıkarsa bu İngiliz ekonomisine önemli bir darbe vuracak. Tek yönlü, dönüşü olmayan bir kapıdan niye çıkalım?" ifadesini kullandı.

İngiltere’nin AB’den ayrılması için yürütülen kampanyanın liderlerinden Adalet Bakanı Micheal Gove da BBC’de canlı yayına katıldı.

AB’den ayrılmanın İngiltere için bir kumar niteliğinde olduğu şeklindeki görüşe katılmadığını belirten Gove, "AB’den ayrılsak da AB içinde kalsak da İngiltere’yi gelecekte bekleyen riskler var. Küresel ekonomi meydan okumalarla karşı karşıya." dedi.

Gove, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda kendi ekonomisinin kontrolünü ele alacağını ve küresel risklere daha kolay yanıt verebileceğini söyledi.

İşçi Partili kadın milletvekili Jo Cox’un perşembe günü uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından iki gün ara verilen referandum kampanyaları bugün yeniden başladı.

Başbakan David Cameron’ın da bu akşam BBC canlı yayınına katılması bekleniyor.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

 KUNERALP'TEN JOHNSON'A ELEŞTİRİ

Öte yandan, Daily Mail gazetesi bugünkü nüshasında ayrılma yanlısı kampanyanın önemli isimlerinden eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili sözlerine Türk akrabası Sinan Kuneralp’in yönelttiği eleştirilere yer verdi.

Kuneralp gazeteye verdiği demeçte, Johnson’ın geçmişte Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini ve Türk yanlısı tutum benimsediğini hatırlatarak "Belediye başkanlığı için kampanya yaparken Türk oylarının peşinde kapı kapı dolaşıyordu. Londra’da birkaç yüz bin Türk var. Johnson da Türk kartını oynuyordu ve eminim Londra’daki bütün Türkler ona oy verdi." diye konuştu.

Johnson'ın "77 milyon Türkün hiçbir kontrole tabi olmadan İngiltere'ye gelebileceğini hayal bile edemiyorum" şeklindeki sözlerini de eleştiren Kuneralp, bu sözleri "komik" olarak nitelendirdi.

Kuneralp, "(Johnson'ın) Olguları denetleyen bir yardımcısı yok mu? 77 milyon Türk İngiltere’ye mi gelecekmiş? Hayır. Gelmeyecekler. Türkiye’de işleri güçleri var. Orada olmaktan mutlular." ifadesini kullandı.

Kuneralp ayrıca Boris Johnson'ın babası Stanley Johnson’la da konuşarak oğluna itidal telkin etmesini isteyeceklerini kaydetti.

Boris Johson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in ilk evliliğinden torununun oğlu, Sinan Kuneralp ise ikinci evliliğinden torunu.