İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit) kararı almasının ardından G-7 ülkelerinin merkez bankalarının gerekli likidite önlemlerini aldığını söyledi.

Osborne, G-7 ülkelerindeki mevkidaşları ile görüşerek İngiltere’nin AB’den çıkış kararının piyasalara olan yansımasına ilişkin bilgi verdiğini belirtti.

Sürecin İngiltere Hazine Bakanlığı ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından yakında izlendiğini kaydeden Osborne, “G-7 ülkelerinin merkez bankaları, piyasaların işleyişini desteklemek amacıyla yeterli likidite desteğinin sağlanması konusunda gerekli adımları attı.” ifadesini kullandı.

Osborne, “Zorlu bir kampanyaydı. Benim arzu ettiğim sonuç çıkmadı. Fakat Britanya halkının kararına saygı duyuyorum. Bu sürecin işlemesi için elimden geleni yapacağım.”şeklinde konuştu.

Öte yandan İngiltere’de yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayan Airbus’tan yapılan açıklamada şirketin önümüzdeki dönemde İngiltere’deki yatırım stratejisini yeniden değerlendireceği belirtildi.

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley’in de İngiltere’deki 2 bin kişilik istihdam pozisyonu Dublin ve Frankfurt’a taşıma kararı aldığı belirtildi.

AB referandumu öncesinde Goldman Sachs ise İngiltere’nin Birlikten ayrılması durumunda ülkedeki operasyonlarının bir kısmını AB’ye taşıyabileceğini belirtmişti.

İngiltere’nin en büyük bankası HSBC’nin Üst Yöneticisi Stuart Gulliver, şubat ayında yaptığı açıklamada bankanın Londra merkezli 5 bin kişilik operasyonunu Paris’e taşıyabileceğini belirtmişti.

İngiltere’deki FTSE-100 endeksi Londra saati ile 14.34 itibarıyla yüzde 3,52 kayıpla 6114,91 puandan işlem görüyor. İngiliz sterlini ise ABD doları karşısında yüzde 7,59 gerileyerek 1,3748 seviyesinde seyrediyor.

IMF BAŞKANI LAGARDE

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararına ilişkin, "İngiltere ve AB arasındaki yeni ekonomik ilişkilere yumuşak geçişi sağlamak için yetkililerden iş birliği içinde çalışmalarını talep ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Lagarde, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'de halkın AB'den ayrılma yönündeki kararını dikkate aldıklarını belirtti.

Yetkililerden, İngiltere ve AB arasındaki yeni ekonomik ilişkilere yumuşak geçişi sağlamak amacıyla iş birliği içinde çalışmalarını talep eden Lagarde, bu sürece rehberlik edecek usul ve kapsamlı hedeflerin belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Lagarde, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ile Avrupa Merkez Bankasının (ECB), bankacılık sistemine likidite vermeleri ve aşırı finansal volatiliteyi azaltmalarına yönelik taahhütlerini güçlü bir şekilde desteklediklerini aktararak, "Gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz ve üyelerimizi ihtiyaç duymaları halinde desteklemeye hazırız." ifadelerini kullandı.