Pakistan'da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon kayıtlı Afgan mülteciden 50 bini aşkını bu yıl Afganistan'a döndü.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İslamabad Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerinin hızla devam ettiği bildirildi.

UNHCR'ın gönüllü dönüş programı çerçevesinde bu yılın ilk 8 ayında 50 binden fazla Afgan mültecinin vatanlarına geri döndüğü beliritilirken, bu geri gidişlerin, gönüllü dönüş programı çerçevesinde şimdiye kadar ulaşılan en büyük sayı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 25 bin 900 Afgan mültecinin Pakistan sınırındaki Hayber-Pakthunkva Eyaleti'nden ana vatanlarına döndüğünü 9 bin kadarının da Belucistan Eyaleti'nden Afganistan'a giriş yaptığı ifade edilerek," 11 bin 300 kişi Pencap Eyaleti'nden olmak üzere, Sind ve Keşmir bölgesinden 6 bin 800 mülteci Afganistan'a geri döndü. Mültecilerin yüzde 34'ü Afganistan'ın kuzey bölgelerine, yüzde 31'i merkez bölgelerine yerleştirildi" denildi.

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgalinin ardından bu ülkeden Pakistan'a başlayan mülteci akını yıllar içerisine devam etmişti. Zamanla geri dönüşler artarken 2001 yılında bu kez ABD'nin Afganistan'ı işgal etmesi ile Pakistan'a mülteci akını tekrar hız kazanmıştı.

UNHCR rakamlarına göre, 1,5 milyon kayıtlı olmak üzere toplamda yaklaşık 3 milyon Afgan mülteci halen Pakistan'da yaşamını sürdürüyor. 2002 yılından bu yana ise 3,9 milyon kayıtlı Afgan mültecinin gönüllü olarak Afganistan'a döndürüldüğü biliniyor.

Pakistan'ın Peşaver kentinde geçen aralık ayında Pakistan Talibanı tarafından bir okula düzenlenen baskında 125'i çocuk olmak üzere 151 kişi katledilmişti. Baskının ardından ülkede geniş çaplı operasyonlar başlatılmış ve mültecilere yönelik baskılar artmıştı. Hükümet tarafından Afgan mültecilerin 2015 yılı sonuna kadar olan oturma izinlerini uzatılmayacağı ifade edilmiş ve geri dönüşler hız kazanmıştı.