Pakistan Savunma Bakanlığı, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Lloyd Austin'in, ''Afganistan'da barış için Pakistan'ın rolünün elzem olduğunun farkında'' olduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, Austin'in, Pakistan Savunma Müsteşarı emekli Korgeneral Muhammed Alam Hattak ile bugün bir toplantı yaptığı ifade edildi.

Toplantıda, Afganistan'da Amerikan ve Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) geri çekilmesi ile bölgede Pakistan'ın istikrar için önemli bir faktör olduğunun görüldüğü ve Afganistan'da kalıcı huzur için Pakistan'ın rolünün elzem olduğunun idrak edildiği belirtildi.

Ayrıca Pakistan Savunma Müşteşarı'nın, ABD askeri heyetine, Afganistan barış görüşmelerine Pakistan'ın sağladığı destek hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

Sözcülük, Amerikan heyetinin, "Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki görüşmelere Pakistan tarafından sağlanan desteği takdir ediyoruz. Teröre karşı Pakistan'ın rolünün ve fedakarlıklarının farkındayız. ABD Pakistan'ın teröre karşı savaşında tüm desteğini sağlamaya devam edecektir" ifadesini kullandığını belirtti.

Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu geçen ay Pakistan'ın Muri kentinde başlamıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ardından 31 Temmuz'da yapılması planlanan barış görüşmelerinin ikinci turu süresiz ertelenmişti.

Afganistan'daki terör saldırılarının ardından, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani barış görüşmelerini iptal ettiğini açıklamıştı.

Pakistan Savunma Müşteşarı Hattak da Pakistan ordusunun teröre karşı operasyonlarını sürdürmeye devam edeceğini belirterek, ''Zarb-e Azb operasyonu bölgedeki tüm terör unsurları yok edilene kadar devam edecek, biz dostlarımızdan destek ve çabalarımızın idrakini bekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Bir yılı aşkın süredir Kuzey Veziristan bölgesinde devam eden Zarb-e Azb operasyonunda 3 binden fazla Pakistan Talibanı militanı öldürülmüş, 350'den fazla asker yaşamını yitirmişti.