Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca hakkında, sızdırılan belgelerle ilgili soruşturma açılacağı bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Panama'da savcılar, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından ele geçirilen ve 80 ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşılan, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia edilen belgelerle ilgili hukuk firmasına inceleme başlatılacağını açıkladı.

Diğer yandan, Mossack Fonseca'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, belirli konularla ilgili ilkeler ve yasal yükümlülükler gereği detaylı bilgi verilemeyeceği ancak sızdırılan belgelerde bahsi geçen kişi veya kuruluşların birçoğuyla firmanın hiçbir zaman çalışmadığı belirtildi.

Açıklamada, şirketlerin yatırım, iflas, kişisel güvenlik gibi meşru nedenlerle ticari işletmeler kurmasının yasal ve genel bir uygulama olduğu kaydedilirken, Mossack Fonseca'nın çalıştığı şirketlerin vergi kaçırma, kara para aklama, teröre finans sağlama gibi yasa dışı amaçlar için kullanılmadığı ifade edildi. Açıklamada, hukuk firmasının uluslararası protokollere bağlı kaldığı savunuldu.

Açıklamada, hukuk firmasının, çalıştığı şirketlerin diğer ülkelerin güvenliğine tehdit oluşturduğu düşünülen Kuzey Kore, Zimbabve ve Suriye gibi ülkelerle bağlantısı olan kişiler tarafından kullanılmasının bilgilerinin dışında olduğu öne sürüldü.

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde, çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.