Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, "Panama belgeleri"nde adı geçen çocuklarına dair iddiaların soruşturulması için muhalefetin "Yüksek Mahkeme Başkanı liderliğinde bir komisyon kurulması" talebini kabul etti.


Şerif, televizyondan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, "Yüksek Mahkeme Başkanı'na bir mektup yazarak, bu konunun soruşturulması için bir komisyon kurmasını talep etmeye karar verdim. Böylece, böylesi bir komisyonu talep edenler, masumiyetimizi görecekler" diye konuştu.

30 yıllık siyasi geçmişinde herhangi bir yolsuzluk yapmadığını belirten Şerif, üçüncü kez iktidara gelmesinin halkın "temiz ve şeffaf politikalarına" güvendiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Şerif, kendisi ve ailesine yönelik yolsuzluk iddialarının uzun zaman önce soruşturulduğunu anımsatarak, bir suça rastlanmadığını söyledi. "Rüşvet ve yolsuzluğu bitirerek, halkımıza iyi bir yönetim sunulmasının gerekliliğine inanıyoruz" diyen Şerif, kendisini suçlayanların "halka hizmet yerine asılsız iddialara cevap vermesini beklediklerini" söyledi.

Öte yandan, Şerif, çocuklarına dair iddiaların soruşturulması için kurulacak komisyonun kararlarına saygı duyacağını kaydetti.


Daha önce yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmanın, emekli bir hakim tarafından yürütülebileceğini belirten Şerif'in bu açıklaması, muhalefetin tepkisiyle karşılaşmıştı. Muhalefet partileri, soruşturmanın Yüksek Mahkeme başkanı liderliğinde kurulacak bir komisyonca yürütülmesini talep etmişti.

Başbakan Şerif, çocuklarının "off-shore şirketler aracılığıyla Londra'daki gayrimenkulleri sakladıklarına" dair iddialar üzerine muhalefetin eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti. Daha önce, ailesinin tüm ticari faaliyetlerinin yasal olduğunu savunan Şerif, iddiaların soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurulacağını açıklamıştı. Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgelerin sızdırılmasının ardından, Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları iddia edilmişti.