Dün Küba'ya gelen Papa Francis, ABD ile ilişkilerin yeniden düzeltilme yoluna gidilmesini takdir ederek, komünist ülkenin kendisini dışa açması çağrısında bulundu.

Dün Küba bağımsızlık öncüsü adının verildiği Jose Marti Havaalanı'nda Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro tarafından karşılanan Papa Francis, yaptığı açıklamada Küba'nın din üzerindeki kısıtlamalarını ima ederek, ülke halkına özgürlük, kendi kaderlerini uygulamak için imkan ve zaman vermesi gerektiğini ifade etti.

Katolik kiliselerinin eskiden Küba'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Papa, "Küba'nın bağımsızlığı ve halkın onurunu korumak için savaşan gazilerin ilham verici" olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD ve Küba ilişkilerine değinen Papa, son zamanlardaki gelişmelerin kendisine umut verdiğini kaydetti. Papa, "İki liderle de bu yolda azimle ilerlemeleri, barış ve refah adına uygulamakta oldukları tüm olanakları geliştirmeleri konusunda konuştum" şeklinde konuştu.

Castro ise yaptığı konuşmada ABD'nin Küba'ya uyguladığı ambargoların "acımasızca, ahlak dışı ve illegal" olduğunu vurgulayarak bunun sona ermesi çağrısında bulundu. Castro aynı zamanda Papa Francis'e iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecindeki ilk adıma yaptığı katkılardan ötürü teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

Papa, bugün ise Havana'daki Devrim Meydanı'nda dini tören için yerini aldı. Bugün politik konulara değinmeyen Papa, Küba'ya merhamet elçisi olarak geldiğini ve cefakar insanlara ve kiliselere dayanışma getirmeyi amaçladığını söyledi.

Papa'nın ayinin ardından eski Cumhurbaşkanı Fidel Castro ile görüşmesi bekleniyor. Küba ziyaretinin ardından Papa, Salı günü Obama ile görüşmek için ABD'ye gidecek.