Papalık Mali İşler Komisyonu üyesi iki kişinin Vatikan'a ait gizli belgeleri sızdırmasının ardından ilk kez konuşan Papa Franciscus, kilise ayininde, "Başkalarını düşünüp onlara yardım etmek yerine kiliseyi kullanan insanlardan burada da var. Bunlar kariyer basamaklarını hızla tırmanmaya çalışan para düşkünleri. Söylemek üzücü ancak bunları yapan kaç tane rahip ve papaz gördük" dedi.

Kilisenin bir ticarethane gibi çalışmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Papa, "Kimse, rahiplerin inananlara hizmet ettiğini söyleyemeyecek" ifadesini kullandı.

Papa, ayinde cemaatin doğru yoldan çıkmaması için dua etti.

İtalya'da dün satışa çıkan yazar Emiliano Fittipaldi'nin "Avarizia" ve gazeteci-yazar Gianluigi Nuzzi'nin "Via Crucis" adlı kitaplarının "Papa'nın sırlarını açık edeceği" gerekçesiyle, Vatikan'a ait gizli belgelerin sızdırılmasına yönelik yürütülen "köstebek" soruşturmasında hafta sonu eski komisyon sekreteri İspanyol Monsenyör Lucio Angel Vallejo Balda ve sivil görevli Francesca Immacolata Chaouqui gözaltına alınmıştı.

Francesca Immacolata Chaouqui, tutuklanması için yeterli delil bulunmaması ve yargı makamlarıyla soruşturma çerçevesinde işbirliği yapmayı kabul etmesi üzerine serbest bırakılmış ancak Balda sorgusunun ardından hücre hapsine alınmıştı.

Katolik dünyasının merkezi Vatikan, 3 yıl önce de "Vatileaks" skandalıyla sarsılmıştı. Vatikan'a ait gizli belgeler gazeteci Gianluigi Nuzzi'ye ulaşmış ve Nuzzi'nin yazdığı kitapla skandal patlak vermişti.

Öte yandan, Vatikan'da geçen ay Rahipler Meclisi (Sinod) toplantıları sırasında 13 kardinalin yazdığı gizli mektup basına yansımış, bu olay da Vatikan'ın yakın tarihte yaşadığı bir başka "belge sızıntısı" olarak kayıtlara geçmişti.