Filistin yanlısı CAPJPO-Europalestine isimli örgüt, geniş güvenlik önlemleri altında açılan ve ülkede tartışmalara yol açan "Tel Aviv plaj" etkinliğini protesto etti. Etkinliğin yapıldığı alanın diğer tarafında Filistin bayrakları açan ve "Boykot İsrail" yazılı tişörtler giyen eylemciler, Tel Aviv plaj etkinliğine alternatif "Gazze plaj" etkinliğiyle tepki gösterdi.

Fransız polisi, üzerinde "Filistin için özgürlük" yazan flama ve bayrakları Sen Nehri kıyısına yerleştiren grup ile plaj etkinliği arasında güvenlik kordonu oluşturdu. Polis kordonuyla birbirinden ayrılan iki etkinlik için de geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenliği sağlaması için 500 polis ve jandarma görevlendirildi.

"Gazze plaj" adını verdikleri etkinliğe katılanların "Tel Aviv plaj"a katılanlardan sayıca fazla olması da dikkati çekti. "Tel Aviv plaj"da ise ziyaretçiden çok basın mensubu ve güvenlik görevlisi yer aldı.

Günübirlik düzenlenen "Tel Aviv plaj" etkinliği akşam saatlerinde sona erecek. İsrail karşıtlarının düzenlediği alternatif plaj etkinliği "Gazze plaj"ın da aynı saatler de bitirilmesi bekleniyor.

Belediyenin Tel Aviv'in onur şehri seçildiğini açıklamasının ardından birçok dernek, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya etkinliği iptal etmesi çağrısında bulunmuştu. Tepkiler karşısında Le Monde gazetesinde bir makale kaleme alan Hidalgo, İsrail'in geçen sene Gazze'ye yaptığı saldırıları işaret ederek, Tel Aviv'in azınlıklar karşısında İsrail hükümetinden farklı bir tutum sergilediğini ve kararlarından dönmeyeceklerini belirtmişti.

Etkinliğe karşı çıkanlar, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan "ApartheidSurSeine" (Seine'de apartheid) etiketiyle tepkilerini ortaya koydu. Etiketle İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılara ilişkin fotoğraflar yoğun olarak paylaşıldı.

PARİS PLAJ GÜNLERİ

Sen Nehri kenarında her yıl düzenlenen Paris plaj etkinliğinin bu yıl 14'üncüsü gerçekleştiriliyor. 23 Ağustos'ta sona erecek etkinlik için nehir kıyısına 5 bin ton kum dökülerek çok sayıda ağaç yerleştirildi. Organizasyonda her yıl bir kent onur şehri seçiliyor ve o şehir ile yer aldığı ülkenin tanıtımları yapılıyor.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı Gazze saldırıları 51 gün devam etmiş, saldırılarda Gazze'de 2 bin 150'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 bin kişi yaralanmıştı.