Fransa'nın başkenti Paris'te önceki gece görülen insansız hava araçlarından sonra dün gece de beş insansız hava aracının bazı bölgelerin üzerinde uçtuğu tespit edildi.

Fransız basını, geçen ayki terör saldırılarından sonra güvenlik önlemlerinin artırıldığı Paris'te önceki gece paniğe neden olan insansız hava araçlarının dün gece de Concorde meydanı, Paris'in girişinde yer alan Clignancourt ve Saint-Ouen kapılarının üzerinde uçtuğunu duyurdu.

Sayısı beş olarak tespit edilen, kamera gibi ekipmanların monte edilebildiği türden olan araçların bir önceki gece gibi gece yarısından sabah saatlerine kadar bu bölgelerin üzerinde uçtuğu belirtildi.

Daha önceki olayla ilgili özel görevlendirilen ve dün geceki uçuşla ilgili yeni bir soruşturma başlatan Hava Ulaşımı Jandarması (GTA) yetkilileri, AA muhabirine, iki soruşturmanın hala devam ettiğini ve sonuçlanmadan bilgi paylaşımı yapamayacaklarını söyledi.

AA muhabirinin ulaştığı Fransa'da insansız hava aracı üreten ve kullanım eğitimi veren Sky Shoot firması yetkilileri ise olayın sıra dışı olduğunu ve araçların çok büyük bir ihtimalle otomatik bir kontrol merkezi tarafından kumanda edildiğini söyledi.

Firmanın yöneticilerinden Damien Vicart, araçların gece kontrolünün bireysel kumandayla neredeyse imkansız olduğunu vurguladı. Vicart, insansız araçların ancak Google Earth'e benzer bir program tarafından kontrol edilmesi durumunda o mesafede karanlıkta uçabileceğini dile getirdi.

Araçların neden turistik alanlarda ve gece uçtuğunun mantıklı bir yanıtı olması gerektiğini vurgulayan Vicart, olayın medyada geniş yer bulmasının da bir amaca hizmet ettiğini söyledi. Vicart, şöyle devam etti:

"Olay medyada geniş yankı buldu ve araçların arkasındaki isim zaten bunu tahmin ediyordu. Peki konunun bu kadar çok işlenmesi kimin işine yarar, biraz eğlenmek isteyen bir gencin mi, İsminini duyurmak isteyen bir siber korsanın mı, yoksa bir savunma firmasının reklam çalışması mı? Meseleye bu noktadan bakılmalı."

YASALARA AYKIRI

Fransız yasalarına göre izinsiz insansız hava aracı uçurmak yasak. Araçların kullanımı için seçilen bölgedeki polis merkezi, Savunma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Kurumu'ndan özel izin almak gerekiyor.

İzinsiz uçuş yapan araç sahipleri hakkında 1 yıl hapis ve 75 bin avroya kadar ceza istenebiliyor.

NÜKLEER SANTRALLER VE ELYSEE SARAYI

Bir önceki gece Eyfel Kulesi, Fransız Askeri Müzesi, ABD Büyükelçiliği ve Bastille Meydanı üzerinde gece yarısından sonra en az beş insansız hava aracı tespit edildiğinin duyurulması ülkede büyük paniğe neden olmuştu. Birçok televizyon kanalı olayı flaş haber olarak izleyicilere duyururken yayınlarına güvenlik uzmanlarını davet ederek konuyu tartışmıştı.

Elysee Sarayı üzerinde de geçen aylarda bir insansız hava aracının uçtuğu tespit edilmiş ve olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Geçen yıl da Fransa'daki bazı nükleer santrallerin üzerinde aynı araçlardan tespit edilmiş ancak araçların kim tarafından kullanıldığı öğrenilememişti.