Fransa’nın başkenti Paris’i, 13 Kasım 2015’te kana bulayan terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin aileleri, devlet aleyhinde ‘’ihmalkârlık’’ suçlamasıyla dava açacak.

Saldırılarda hayatını kaybeden 17 kişinin yakınlarının avukatı Samia Maktouf, parlamento soruşturma komisyonunun bugün tamamı kamuoyuna açıklanan raporunun ardından, terör saldırılarını engellemede başarısız olduğu gerekçesiyle devlet aleyhinde dava açacaklarını duyurdu.

BFM televizyon kanalına konuşan Fransız avukat, "Aralarında adli denetim altında tutulduğu da anlaşılan teröristin eyleme geçmesini engelleme konusunda başarısız olan devletin mahkum olması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.’’ dedi.

Paris’teki konser salonundaki saldırıyı düzenleyen intihar bombacılarından Sami Amimour’un, 2012’de Yemen’de başarısızlıkla sonuçlanan bir saldırı ile ilgili Fransa’da hakkında dava açıldığını ve adli denetimde olduğunu kaydeden Maktouf, buna rağmen bu kişinin 2013 yılında Suriye’ye gittiğinin anlaşıldığını söyledi.

Parlamento soruşturma komisyonunun hazırladığı ve bugün tamamı kamuoyuna açıklanan rapor, yurt dışına çıkma yasağı konulan ve elinden kimlik belgeleri alınan bu teröristin, valilikten, "kaybettiği" gerekçesiyle yeni kimlik belgeleri çıkarttığını ortaya koyuyor.

Rapora göre, parlamento soruşturma komisyonuna bilgi veren eski terörle mücadele hakimi Marc Trevidic, aranan ve yurt dışına çıkma yasağı olan birine kontrol edilmeden valilik tarafından yeniden kimlik verilmesi büyük bir hata olarak değerlendirdi.

Charlie Hebdo dergisi ve Musevi markete düzenlenen, ardından yine Paris’te 6 farklı noktada gerçekleştirilen ve 130 kişinin ölümüne yol açan terör saldırıların ardından parlamentoda bir soruşturma komisyonu kurulması kararlaştırılmıştı.

Komisyon yayınladığı raporunda, devlet yetkililerine terörle mücadelede 40’a yakın öneride bulunuyor.

Terörle mücadele istihbarat zafiyetine dikkat çekilen raporda, istihbarat servislerinin tek çatı altında toplanması önerilirken, ABD’de olduğu gibi ulusal terörle mücadele merkezi kurulması tavsiye ediliyor.

Söz konusu raporla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise rapordaki önerilerin önemli bir kısmının şimdiden hayata geçirildiğini ancak istihbarat servislerinin düzenlenmesi ile ilgili öneri konusunda çekinceleri olduğunu bildirdi.