Uluslararası Af Örgütü Avusturya Başkanı Heinz Patzelt, günlük sığınmacı girişini 80 ile sınırlandıran Avusturya hükümetini insan haklarını ihlal etmekle suçladı.

Patzelt, ORF Radyo'ya yaptığı açıklamada, Avusturya hükümetini hukuk içerisinde hareket etmeye davet etti. Avusturya'nın, günlük sadece 80 sığınmacı kabul ederek sınırlama getirmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Patzelt, uygulamanın insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Sığınmacılar için Cenevre Sözleşmesi'ne göre "kota" veya "kabul sınırı" diye bir kavram bulunmadığını kaydeden Patzelt, "Avusturya, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Cenevre Sözleşmesi, Avusturya için de bağlayıcıdır. Her yıl 2,8 milyon turisti ağırlayan bir ülke, sığınmacılar için daha fazla şeyler yapabilir" ifadelerini kullandı.

Avusturya, geçtiğimiz hafta sınırlarında günlük sadece 80 sığınmacı kabul edeceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği (AB), Avusturya'nın aldığı önlemleri rota üzerindeki diğer ülkelerin de uygulamasından ve serbest dolaşımın tamamen ortadan kalkmasından endişe ediyor.

Sığınmacılar için hem transit hem de hedef ülke haline gelen Avusturya ise aldığı önlemleri AB'nin diğer üyelerinin sığınmacı kabul etmemesine ve adil dağılım politikasına karşı çıkmalarına bağlıyor.

AB dış sınırının korunmasını isteyen Avusturya, Yunanistan'ın isteksiz davranması halinde Makedonya sınırının kapatılması gerektiğini savunuyor.

Sınırlarındaki kontrolleri artıran ve bazı noktalara tel örgü çekmeye başlayan Avusturya, geçtiğimiz günlerde yaklaşık bin 500 asker, bir helikopter, 3 adet askeri nakil aracı ve 2 adet zırhlı personel taşıyıcıyı sınıra göndermişti.