Çin'in başkenti Pekin'de günlerdir etkisini koruyan hava kirliliği nedeniyle kırmızı alarma geçilecek.

Şinhua ajansı, şiddetli hava kirliliğinden dolayı Pekin'deki kırmızı alarm durumunun yarın sabah yerel saatle 7'de başlayacağını ve perşembe öğlene kadar süreceğini duyurdu.

Pekin Acil Durum Merkezi, kırmızı alarmın geçerli olacağı üç gün boyunca ilk ve orta dereceli okulların kapalı tutulması tavsiyesinde bulunurken, inşaatların dış yüzeylerinde çalışmaların yasaklanmasını ve bazı fabrikalarda üretime ara verilmesini istedi.

Kırmızı alarm süresince başkentte tek-çift plaka uygulamasına geçileceği ve resmi taşıtların da kısmen bu uygulama kapsamında olacağı ifade edildi.

Pekin'de beklenen yoğun hava kirliliğinin perşembeden sonra dağılması beklenirken, ülkenin kuzey bölgeleri için de salı gecesine kadar turuncu alarma geçildiği kaydedildi.

Pekin'de hava kirliliğini ölçen uygulama iki yıl önce başlatılırken bu süreçte ilk kez kırmızı alarm verildi. Geçen hafta turuncu alarmın uygulandığı Pekin'de havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı 650'ye ulaşarak, Dünya Sağlık Örgütünün hava kirliliğinde kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 26 katına çıkmıştı.

Çin'de hava kirliliğinin seviyesine göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı alarm veriliyor.