ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon), Amerikan askerlerinin Suriye’de silah bulundurarak cephe hattında yer aldıkları iddiasını gösteren videoların “yanıltıcı” olduğunu belirtilerek, Suriye’de askerlerinin ön cephede yer almadığı bildirildi.

ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Steve Warren, Bağdat’tan telekonferans yoluyla Pentagon’daki gazetecilere, operasyonlara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Warren, Amerikan askerlerinin Suriye’de silahlı bir şekilde cephe hattında yer aldıkları iddiasını gösteren videoların sorulması üzerine, “ABD güçleri Suriye’de ön cephede yer almıyor” ifadesini kullandı.

İzlediği videoda yer alan görüntülerde askerlerin yüzlerinin bulanıklaştırıldığını belirten Warren, askerlerin, ABD standartlarıyla örtüşmeyen silah ve teçhizat bulundurduklarına, Amerikan askerlerinin kullanmadığı gri pantolon giydiklerine dikkati çekti.

Warren, “Dolayısıyla bu video yanıltıcı. Ayrıca bu yüzlerin bulanıklaştırılması askerlerin televizyon ekipleriyle çalıştığına işaret ediyor. ABD güçleri hiçbir televizyon ekibiyle çalışmıyor.” diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya’da hafta başında yaptığı açıklamada, aralarında özel kuvvetler birimlerinin de yer aldığı ilave 250 Amerikan askerinin Suriye’ye gideceğini duyurmuştu.

Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü'nün operasyonlar ve istihbarattan sorumlu komutan yardımcısı General Peter Gersten, dün yaptığı açıklamada, “Bu askerler, DAEŞ’le mücadelede çok etkin bir güç olan Suriye Arap Koalisyonu'na geçmiş dönemde yaptıkları gibi danışmanlık, yardım ve eğitim hizmeti sunacak” açıklamasında bulunmuştu.

Ancak Suriye Arap Koalisyonu’nu oluşturan gruplara yönelik soru işaretleri bulunuyor. ABD yönetimi, koalisyonda Arap grupların bulunduğunu belirtse de Suriye Arap Koalisyonu’nun Suriye Demokratik Güçleri adı verilen oluşumun önemli bir parçası olduğu değerlendiriliyor.

Geçen ekim ayında terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakınlığıyla bilinen gruplar "Suriye Demokratik Güçleri" adı altında birleşmişti. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluşturan Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin "Suriye Demokratik Güçleri" oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı.

Daha önce iki kez silah yardımında bulunulduğunu kabul eden ABD, söz konusu askeri mühimmatların YPG’ye gittiği iddialarını reddetmişti. Washington yönetimi bu iddialara karşı çıkarak söz konusu yardımların YPG’ye değil, Suriyeli Araplara gittiğini ileri sürmüştü.

Suriye Demokratik Güçleri şemsiyesi altında yer alan Arap grupların da terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD ile yakından çalıştığı biliniyor. İttifakın PYD önderliğinde hareket ettiği belirtiliyor.