Peru'da devlet başkanı seçimini Dünya Bankası'nın eski ekonomistlerinden Pedro Pablo Kuczynski kazandı.

Ulusal Seçim Bürosu, 77 yaşındaki Kuczynski'nin oyların yüzde 50,12'sini aldığını açıkladı.

Kuczynski'nin rakibi ve eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin oy oranı ise yüzde 49,88'de kaldı.

Ülkenin yeni Devlet Başkanı Kuczynski, başkent Lima'daki evinin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada "Uzlaşma içinde ve sorunlarını diyalogla çözmeye hazır bir ülke istiyoruz. Diyalogu acizlikle karıştırmayalım. Hem kararlı olacağız hem de tüm Perulular için çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Kucyznski, Peru tarihinde iktidara gelen en yaşlı devlet başkanı oldu.

Devlet başkanı seçiminin 18 Nisan'da yapılan ilk turunda Kuczynski oyların yüzde 20'sini Fujimori ise yüzde 40'ını almıştı. İlk turda aylardan hiçbirinin yüzde 50 barajını aşamaması üzerine 5 Haziran'da ikinci tura gidilmişti. Seçimde ülke genelinde 23 milyondan fazla seçmen oy kullanmıştı.

Peru’da devlet başkanı seçimi beş yılda bir yapılıyor. Seçimde devlet başkanının yanı sıra iki başkan yardımcısı ve 130 milletvekili belirleniyor.

DÜNYA BANKASI'NDAN DEVLET BAŞKANLIĞINA

Polonya'dan göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1938'de Lima'da dünyaya gelen Kucyznski, üniversite eğitimini İngiltere'de burs kazandığı Oxford Üniversitesinde tamamladı. Daha sonra yine bursla ABD'deki Princeton Üniversitesinde yüksek lisans yapan Kucyznski, 1961'de Orta Amerika ülkelerinden sorumlu ekonomist olarak Dünya Bankası'nda çalışmaya başladı.

1967'de Peru Merkez Bankası'nda çalışmak üzere ülkesine dönen Kucyznski, 1969'daki askeri darbenin ardından yeniden ABD'ye gitti. Kucyznski, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nda görev yaptı.

Kucyznski, 1980'lerde yeniden ülkesine döndü. Devlet Başkanı Fernando Belaunde Terry iktidarında enerji ve maden bakanı olarak görev yapan Kucyznski, 2000'lerde de Devlet Başkanı Alejandro Toledo döneminde ekonomi bakanı ve başbakan olarak çalıştı.

Kuczynski, 2011'deki devlet başkanı seçiminde ilk turda elendi.