Ulusal televizyon kanalı üzerinden halka seslenen Poroşenko, ülkenin doğusundaki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Minsk'te barış planına ilişkin protokolün imzalanmasından bu yana geçen bir ayda birçok sonucun elde edildiğini belirten Poroşenko, bu çerçevede düşmanın saldırılarını durdurmayı başardıklarını, geniş bir bölgede ateşkesin sağlandığını ve hayatını kaybeden askerlerin sayısının azaldığını kaydetti.

Poroşenko, teröristlerin elindeki yaklaşık bin 500 rehinenin kurtarıldığını ve tüm rehinelerin kurtarılması için girişimlerin devam ettiğini vurguladı.

Doğuda birkaç savunma kuşağının oluşturulduğunu dile getiren Poroşenko, Ukrayna bayrağının yeniden asıldığı yerleşim alanlarında barış ve huzurun hakim olduğunu, maaş ve sosyal yardımların ödenmeye başladığını ifade etti. Poroşenko, esas amacının ülkenin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü, sınırlarının dokunulmazlığı ve ülkede barışın sağlanması olduğunun altını çizdi .

"YAKINDA ATEŞKES TAMAMEN SAĞLANACAKTIR"

Poroşenko, ateşkesin yakında tamamen sağlanacağına işaret ederek taraflar arasında güvenli bölge oluşturulacağını söyledi.

Bunun için iki tarafın da ağır silahlarını cephe hattından en az 15 kilometre çekmesi gerektiğini belirten Poroşenko, böylece 30 kilometrelik güvenlik kuşağı oluşacağını kaydetti. Poroşenko, bu sayede ayrılıkçıların bölgedeki yerleşim alanlarına silahlı saldırı düzenleyemeyeceğine ve bölge halkının uzun zamandır beklediği güvenliğin sağlanacağına dikkati çekti.

Poroşenko, sınırlardaki durumun izlenmesi için Avusturya'dan ilk insansız hava aracını teslim aldıklarını ve en kısa zamanda Almanya ve Fransa'dan da bu tür araçları alacaklarını ifade ederek insansız hava aracı sayısının Rusya-Ukrayna sınırının 24 saat izlenmesi için yeterli olacağını belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ülkedeki gözlemcilerin sayısını bin 500'e çıkardığını hatırlatan Poroşenko, gözlemci sayısının, bölgede ateşkes rejimine riayet edilmesine ve Rusya ile sınırlarda Ukrayna'nın yeniden kontrolü sağlamasına imkan vereceğini ifade etti.

"PUTİN İLE YAPACAĞIM GÖRÜŞME HİÇ KOLAY OLMAYACAK AMA BUNA HAZIRIM"

Bu hafta Milano'da doğudaki barış planına ilişkin çoklu ve ikili görüşmelerde bulunacağını ve bu çerçevede bazı Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği liderleriyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceğini söyleyen Poroşenko, bu görüşmenin kolay olmayacağını ancak buna hazır olduğunu dile getirdi.

Poroşenko, ateşkes ve sınırlardaki kontrol sağlandıktan sonra krizi siyasi yolla çözme yolunun açılacağını kaydederek bunun için ayrılıkçıların kontrolünde bulunan bölgelerde Ukrayna yasalarına uygun ve uluslararası kuruluşların izleyebileceği yerel seçimlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Petro Poroşenko, barışın sağlanması için tüm gücünü kullanacağını sözlerine ekledi.