Poroşenko, yerel bir televizyon kanalına, ülkedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Poroşenko, Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının doğuda barış gücünün görev yapma olasılığını ele almak üzere yakın günlerde bir araya gelmesinin planlandığını kaydederken, bu görüşmelerde doğuda görev yapacak barış gücünün formatı ve görev yapma sürelerinin de ele alınmasının planlandığını dile getirdi.

Poroşenko, ilk başta uluslararası toplumun, Minsk mutabakatlarında öngörülmediği ve AGİT Özel Gözlem Misyonunun doğuda görev yapması nedeniyle bu konuyla sıcak bakmadığını hatırlatırken, Ukraynalı diplomatların çok zorlu çalışmalarının ardından, bu konunun gündeme alındığını ifade etti. Poroşenko, bu konuya ilişkin Ukrayna Dışişleri Bakanının Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile istişarelerde bulunduğunu da hatırlattı.

Doğuda barış gücünün görev yapmasının, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını temin etmesi gerektiğini kaydederken, esas amaçlarının bölgede barışın sağlanması olduğunu vurgulayan Poroşenko, barış gücünün doğudaki ateşkesi izleyen AGİT Özel Gözlem Misyonuna bir alternatif olmadığını da dile getirirken, "Barış gücü temas hattı ve taraflar arasındaki sınır çizgisindeki tampon bölgede görev yapacaktır. AGİT gözlemcileri ise işgal edilen topraklarda Minsk mutabakatının uygulanmasını denetleyecektir" ifadesini kullandı.

Poroşenko ayrıca AGİT ile işbirliğinin geliştirilmesinin doğuda ateşkesin sağlanmasına, yabancı askerlerin ülke topraklarından geri çekilmesine ve ayrılıkçıların elindeki tüm rehinelerin kurtarılmasına güvence teşkil edeceğini ifade etti.

KIRIM TATAR TELEVİZYON KANALI

Poroşenko, ayrıca işgal edilen Kırım'da Rusya yönetimi tarafından kapatılan Kırım Tatarları televizyon kanalı ATR'nin, Kırım dahil tüm Ukrayna'da yayın yapmasının planlandığını ifade etti.

Poroşenko, bu doğrultuda gereken talimatı verdiğini ve en kısa zamanda bunun üzerinde çalışılacağını kaydederken, "Ukrayna genelinde ATR televizyon kanalının Kırım Tatarı dilindeki sesinin duyulması gerekir" ifadesini kullandı. Poroşenko, ATR televizyonunun, Kırım dahil tüm Ukrayna genelinde yayın yapmasının temin edilmesinin Ukraynalı yetkililer için bir onur meselesi olduğunu vurguladı.