Temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan Power, bir toplantı salonunda halka hitap etti.

Power, Rusya'ya yönelik yaptırımların, yasadışı olarak ilhak edilen Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya bağlanmasına kadar devam edeceğini belirtti. Kırım'ın yasadışı ilhakının Rusya'ya yaptırımların uygulanmasına neden olduğunu ve bu yaptırımların Rusya'nın Ukrayna'nın topraklarını işgal ettiği müddetçe süreceğini vurgulayan Power, Ukrayna'nın doğusundaki kriz çözüm üzerinde yoğunlaşmasına rağmen BM'nin Kırım'ın yasadışı ilhakını asla unutmayacağını kaydetti.

Power, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü gözardı ettiği müddetçe bunun bedelinin artacağını, ülkesinin Ukrayna topraklarında Rusya'nın açıkça istikrar bozucu eylemlerine ilişkin gerçekleri gördüğünü belirtti.

ABD'nin Ukrayna'nın verdiği mücadelede başarılı olacağına inandığını dile getiren Power, ülkesindeki protestolar sırasında da Ukrayna'yı desteklediğini, gelecekte de yalnız bırakmayacağını ifade etti. Power, Kremlin'in Ukraynalıların meydanlardaki protestoları ile başlayan süreci sonuna kadar götürme isteğini yeterince değerlendiremediğini vurgularken, bu isteğin elde edilenlerin temelini oluşturduğunu söyledi.

Power, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna konusunda kendi görevlerini yerine getiremediğini belirterek, bu konuda diğer mekanizmaların kullanılması gerektiğini savundu. Ülkesinin Avrupalı ortakları ve müttefikleriyle yaptırımlar konusunda anlaştığını bildiren Samantha Power, Rusya'nın kendi planlarını gözden geçirmeye zorlayabileceğini dile getirdi.

Power, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın sadece Ukrayna konusunda değil, Suriye meselesinde de veto hakkını kullandığını hatırlattı.

Power, ayrıca Ukrayna'nın başlattığı reformlar sürecinin henüz tamamlanamadığını ve bu konuda yapılacak çok işin olduğunu, birçok reformun sadece kağıt üzerinden gerçekleştirildiğini anlattı. Samahtha Power, Ukrayna halkının da reformlar sürecine dahil edilmesi bu konuda hükümetin çalışmalarını gözetmesi gerektiğini savundu.