Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile sürpriz bir şekilde yaptığı görüşmede, "Sadece Suriye'de terörizm ile mücadele etme konusunda değil, siyasal süreçte de elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dün akşam saatlerinde Moskova'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü bildirildi. Sürpriz bir şekilde gerçekleştirilen görüşmede, Esad'ın Suriye'deki durum ile ilgili olarak Putin'e bilgi verdiği kaydedildi. Oldukça geniş bir şekilde gerçekleştirilen görüşmede ikili ilişkiler ve ekonomi alanında yeniden yapılanmanın da yer aldığı başlıkların görüşüldüğü belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın düzenlediği hava saldırıları ile Suriye ordusunun gerçekleştirdiği operasyonların ele alındığını ifade etti. Peskov, görüşmede ele alınan soruların ise terör örgütü ile mücadele ve Suriye silahlı güçlerinin operasyonlarının desteklenmesinin devamına ilişkin olduğunu söyledi.

"SİZ OLMASAYDINIZ.."

Görüşmeler sırasında Beşar Esad, askeri operasyonların aynı zamanda Suriye'deki krizi çözmek için daha fazla siyasi tedbir öngördüğünü dile getirdi. Esad, Suriye'ye yardım konusundaki Rus önderliğine teşekkür ederek, bu durumun Suriye'nin birliğini ve bağımsızlığını temsil ettiğini dile getirdi. "Bölgede yayılan terörizm, sizin kararlarınız ve operasyonlarınız olmasaydı daha geniş bölgeyi ele geçirmiş ve geniş bir alana yayılmış olabilirdi" diyen Esad, terörizmin aynı zamanda Suriye krizinin siyasal çözümüne de engel olduğunu söyledi. Esad, tüm Suriye halkının ülkenin kaderine karar vermek istediğini sözlerine ekledi.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin'in, "Sadece Suriye'de terörizm ile mücadele etme konusunda değil, siyasal süreçte de elimizden geleni yapmaya hazırız" dediği belirtildi. Suriye halkına da teröre karşı mücadelede sağladığı katkı için teşekkür eden Putin, Rusya'nın Suriye'de terör örgütü saflarında yer alan ve eski Sovyet Birliği'nden olan en az 4 bin kişi için endişeli olduğunu ifade etti. Putin, "Suriye halkı neredeyse tek başına direniyor ve birkaç yıldır da uluslararası terörizmle mücadele ediyor, ağır kayıplar veriyor. Ancak son zamanlarda bu mücadelede ciddi ve olumlu sonuçlar alıyor" dedi.

Rusya, Suriye'deki terör örgütü IŞİD mevzilerini hedef aldığı hava saldırılarına 30 Eylül'de başlamıştı. Bu tarihten itibaren Suriye ordusu da ülke genelinde örgüte karşı operasyonlar başlatmıştı.