Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve diğer illerde bayram namazı kılındı. Kafkas Müslümanları İdaresinin yayımladığı fetva gereği Ramazan bayramını bugün kutlayan Azerbaycan'da, vatandaşlar bayram namazı kılmak için camilere akın etti.

Başta İlahiyyat, Karaçukur, Tezepir camileri ile Gök Mescit, sabahın erken saatlerinde itibaren namaz kılmak isteyen vatandaşlarla doldu taştı. Camilerde bulamayan vatandaşlar, namazlarını avlularda ve bahçelerde eda etti. Çok sayıda vatandaşın saf tuttuğu camilerde namaz sonrasında ülkenin birlik ve beraberliği, huzur ve refahı, işgal altındaki Yukarı Karabağ ve diğer bölgelerin işgalden kurtarılması için dualar edildi.

Ramazan Bayramı'nda, Azerbaycan'da da diğer İslam ülkelerinde olduğu gibi akraba ve yakınlara bayram ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Mezarlıkların ziyaret edilmesi ve kabirler üzerinde Kur'an-ı Kerim okunması da gelenekler arasında bulunuyor.Azerbaycan'da "kara bayram" ismi verilen bir gelenek de yaşatılıyor. İnsanlar, iki Ramazan Bayramı arasında vefat eden akrabalarının evlerini ziyaret ediyor. Son bir yılda yakınlarını kaybeden insanların evlerinde taziye sofraları kuruluyor.

ÇİN'DE RAMAZAN BAYRAMI

Başkent Pekin'de binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı namazı için Niucie Camisi'ne akın etti. Bayramı Türkiye'den bir gün geç kutlamaya başlayan Pekinli Müslümanlar, camideki vaazın ardından bayram namazını kıldı. Caminin girişinde zekat ve fitrelerini vermek isteyen cemaat için stantlar açıldı. Namazın sonrasında cemaate yiyecek ve içecek ikram edildi.

Pekin'in turistik merkezlerinden ve en eski camilerinden Niucie, Sultan II. Abdülhamid döneminde Pekin Hamidiyye Üniversitesi olarak anılan medeniyet eseri olarak biliniyor. Tarihi kayıtlara göre 996 yılında Liao Hanedanlığı döneminde Çin mimarisiyle inşa edilen 6 bin metrekarelik cami, bugüne kadar birçok yenilemeden geçti. Öte yandan, Çin'deki 56 azınlıktan 10'u Müslümanlardan oluşuyor.

KANADA'DA RAMAZAN BAYRAMI

Kanada Gençlik ve Eğitim Vakfı (KAGEV), Ramazan Bayramı dolayısıyla Toronto'da Çocuk Şenliği düzenledi. Woodbine bölgesindeki "Fantasy Fair" oyun parkını kiralayan KAGEV, şenliğe katılan çocuklar ve ebeveynlerine çeşitli hediyeler verdi. Şenliğe Türklerin yanı sıra Somali, Sudan, Suriye ve Filistinli aileler de ilgi gösterdi. Parktaki oyuncaklara ücretsiz binen çocuklar gönüllerince eğlendi.

KAGEV Başkanı Ayşenur Dereci, AA muhabirine, vakfın bir yıl önce kurulduğunu ve şenliği ilk kez düzenlediğini söyledi.Müslüman gençleri ortak noktada buluşturmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Dereci, "Bayramlar, bir araya gelmemiz için en güzel sebeplerden biri. Bugün hediye dağıttığımız çocuklarımızsa, birkaç yıl sonraki üyelerimiz. Onlarla da şimdiden kucaklaşmış olduk" şeklinde konuştu.