Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen pakette yer alan teklifler, taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin (ENFIA) 2016'ya kadar sürdürülmesi, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması gibi konular içeriyor.

Yunan hükümetinin, Avro Grubu liderleriyle 3 yıl sürecek kurtarma programı karşılığında anlaştığı 86 milyar avro civarındaki krediyi alabilmesi ve nihai anlaşmayla ilgili müzakerelerin başlaması için, kreditörlerin ön şart olarak öne sürdüğü 12 milyar avroluk sert tedbirler içeren reformları bu gece yarısına kadar parlamentodan geçirmesi gerekiyor.

REFORM PAKETİ SYRIZA'YI BÖLDÜ

Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümeti için kritik sayılan oylama öncesinde, reform paketine karşı çıkan bazı SYRIZA'lı milletvekillerinin itirazları sürerken, Başbakan Çipras itirazcı milletvekillerine sert eleştirilerde bulundu.

Zor bir uzlaşmanın sorumluluğunu üstlendiğini ve bunun bilincinde olduğunu ancak, varılan anlaşmanın ülkeyi mücadeleye devam edebilmesi için canlı tuttuğunu savunan Çipras, itirazcı milletvekillerinden kendi imzasının arkasına gizlenmemeleri ve varsa alternatif önerileri bunları masaya getirmelerini istedi.

Başbakan Çipras, "Eğer birileri Schauble'nin (Almanya Maliye Bakanı Wolfgang) Yunanistan Bankası'ndaki banknot stoklarını gasp etmesini alternatif çözüm olarak düşünüyorsa çıkıp bunu Yunan halkına açıkça söylesinler. Benim imzamın güvencesinin ardına gizlenmesinler" diye konuştu.

Diğer yandan, reform paketinin birinci bölümünün kabul edildiği Cuma günü yapılan oylamada 'hayır' oyu kullanan SYRIZA'lı itirazcı milletvekilleri ise bugünkü oylamada da ret oyu kullanacaklarını belirtirken, Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu, hükümetin meclise getirdiği reform paketinin demokrasi için bir "darbe" olarak niteledi.

Yunan milletvekillerine bu "darbeyi" engellemeleri çağrısında bulunan Konstandopulu, Yunanistan'ın şu anda demokratik sürecini boğazlayan bir rejim altında bulunduğunu ve meclisten Avrupa Para Birimi liderlerinin uygulayıcı iktidara dikta ettiği yasaların kabul edilmesinin istendiğini ileri sürdü.

NİHAİ ANLAŞMA 20 AĞUSTOS'A KADAR İMZALANACAK

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili ise, ikinci reform paketinin mecliste onaylanmasının hemen ardından Avrupa kurumlarıyla müzakerelerin başlayacağını belirterek, 20 Ağustos'a kadar nihai anlaşmanın imzalanmasının hedeflendiğini söyledi. Gerovasili, Yunan basınında çıkan ve çiftçilerin vergilendirme sisteminin değiştirilmesini öngören üçüncü bir reform paketinin meclise getirileceğine ilişkin haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Yunan Parlamentosu daha önce de, Katma Değer Vergilerinin artırımı, vergi oranlarının ve emeklilik koşullarının yeniden yapılandırılması ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (EU) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinin (Troyka) Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam etmesi gibi köklü reformlar içiren reform paketiyle ilgili yasa tasarısını onaylamıştı.

Parlamentoda Cuma günü sabaha karşı yapılan oylamada, hükümetin büyük ortağı SYRIZA partisinden 38 milletvekili tekliflere karşı ret oyu kullanırken, tasarı Avrupa yanlısı muhalefet milletvekillerinin katkılarıyla kabul edilmişti. Başbakan Çipras, reform paketiyle ilgili mecliste yapılan oylamada itirazcı 38 milletvekilinin 'hayır' oyu kullanmasının ardından SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti kabinesinde değişiklik yapma yönüne gitmişti. Oluşturulan yeni kabinede SYRIZA içerisinde "sol platform"un temsilcileri olarak bilinen Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Dimitris Staratulis ve Savunma Bakanı Yardımcısı Kostas İsihos ve Maliye Bakanı Yardımcısı Nandia Valavani gibi isimler kabine dışında kalırken, bazı bakanların da yerleri değiştirilmişti.