İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere’nin referandumda AB’den ayrılma kararı almasının ardından Avrupa’yı daha adil ve daha insani kılmaları gerektiğini belirtti.

Başbakan Renzi, Twitter mesajında, “Avrupa’yı daha adil, daha insani olması için değiştirmeliyiz. Avrupa bizim evimiz, bizim geleceğimiz.” ifadesini kullandı.

Renzi, İngiltere'nin ayrılık kararı sonrası Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco’yu durum değerlendirmesi yapmak üzere acil toplantıya çağırdı.

Renzi'nin, kurmaylarıyla toplantısı öncesinde de Alman mevkidaşı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de yaptığı açıklamada, “İtalya, herkesin bildiği üzere çok farklı bir sonucu tercih ediyordu ancak çıkan karara saygı duyuyor.” dedi.

İtalyan bakan, İngiltere’nin bu kısmen öngörülebilir kararının birliğe getireceği sonuçları gizlemediklerini ve bunlarla başa çıkmanın uzun zaman alabileceğini dile getirerek, “AB için çok zor bir durumla karşı karşıyayız. Britanyalı seçmenlerin kararı, Avrupa için bir alarm zili gibi çalmalı.” ifadelerini kullandı.

Son 50 yıllık tarihte Avrupa’daki kriz anlarında AB projesinin kendini yeniden başlatacak gücü bulduğunu kaydeden Gentiloni, şu anda da bir kriz zamanından geçtiklerini bu nedenle ortak politikaları yeniden başlatmaları gerektiğini ve İtalya’nın da buna inandığını ifade etti.