Rusya'nın şubat ayında Halep ve kırsalında muhaliflerin denetiminde yer alan bölgelere yönelik saldırıları sonucu, 53'ü kadın 103'ü çocuk olmak üzere 390 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Suriye Adalet Enstitüsü (SAE) tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın şubat ayında kara ve havadan Halep ve kırsalında yönetim karşıtlarının kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılarda 390 kişi hayatını kaybetti.

Rus savaş uçaklarının özellikle yerleşim yerlerini hedef aldığı belirtilen açıklamada, Rusların bombardımanında 53 kadın, 103 çocuk, bir gazeteci, 2 sağlık çalışanı ve 6 insani yardım çalışanının da öldüğü kaydedildi.

''RUSLAR ŞUBAT AYINDA HALEP'E FOSFOR BOMBASIYLA SALDIRDI''

Rus savaş uçaklarının Halep ve kırsalında okul, cami ve hastaneleri de bombaladığı aktarılan açıklamada, ''Ruslar, 2 bin 328 füze, 5 adet uzun menzili balistik füze, 213 misket bombası, 3 fosfor bombasıyla muhalif bölgelere saldırdı. Ruslar şubat ayında Halep'te birçok bölgede katliam yaptı'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Rusya'nın Halep'in kuzeyine gerçekleştirdiği saldırıların hedefinin, yaklaşık 1 ay önce rejimin, Halep-Türkiye insani koridorunu kapatmasıyla Halep şehir merkezinde kuşatılan muhaliflerin, İdlib ile olan bağlantılarını kesmek, diğer bir nedenin ise Afrin'e yığınak yaparak, İdlib'in kuzeyinde Türkiye sınırındaki Atme beldesine saldırı hazırlığı yapan PKK'nın Suriye kolu PYD'nin önünü açmak olduğu aktarıldı.

Rusya'nın yaklaşık 5 aydır süren hava saldırıları, geçen ayın ortasından itibaren şiddetlenmiş ve 27 Şubat gecesi üzerinde anlaşılan kısmi ateşkes ile geçici olarak durmuştu. Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, geçen hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.

ABD, Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Körfez yönetimleri de ateşkes sağlanmasının, "terör hedefleri"ni bahane ederek muhaliflere ve sivillere saldıran Rusya'nın ağır bombardımanlarını durdurmasına bağlı olduğunu vurguluyor.