Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Türkiye'deki darbe girişiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk'ün belirlediği çizgiden çıkmasına askeri elitlerin gösterdiği tepki olduğunu söyledi.

Darbe girişiminin başarısız olduğunu belirten Kosaçev, "Gerçekte nelerin yaşandığını öğrenmek lazım. Ama bu ülkenin modern tarihini bilen herkes için bunun spontane bir duygu boşalımı ve tesadüf olmadığını çok iyi biliyor" dedi.

Erdoğan'ın iktidarda bulunduğu tüm süre boyunca askeri elitlerle ilişkilerde krizin yaşandığını kaydeden Kosaçev, "Krizin nedeni generallerin, modern Türk devletçiliğinin babası Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘tek doğru öğretisinden' uzaklaşılmasına gösterdiği tepki ve askerlerin Erdoğan öncesinde sahip olduğu gerçek iktidarın ellerinden alınması nedeniyle olan pragmatik kırılganlıktır" yorumunda bulundu.

‘ERDOĞAN'IN, RUSYA VE İSRAİL'LE İLİŞKİLERİ DEĞİŞTİRMESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE GENERALLERİ SAKİNLEŞTİRMEYE YÖNELİKTİ'

Bu sorunların tek bir gecede yok olmayacağını ve organizatörlere yönelik baskılarla çözüme kavuşturulmayacağını kaydeden Kosaçev, Erdoğan'ın darbe girişimi olacağını önceden anladığını belirterek, "Rusya ve İsrail ile ilişkilerde ve kısmen Suriye'ye yönelik duruşunu değiştirmesi dahil son zamanlardaki siyasi manevralarının büyük ölçüde generalleri sakinleştirmeye yönelik olduğu şimdi anlaşılmıştır" dedi.

İktidar mücadelesinin anayasal olmayan yollarla yapılmasının kötü olduğunu dile getiren Rus Senatör, "Ukrayna örneği bu yolun sonunun çıkmaz olduğunu açık bir şekilde göstermiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin egemenliğine saygı gösterilmesi ve iç işlerine karışılmaması gerektiğini kaydeden Kosaçev, şimdi kendileri için önemli olanın Türkiye'de bulunan Rus vatandaşların güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak, Türk halkına barış ve huzur dileğinde bulundu.