Rusya'nın en büyük gaz şirketi Gazprom, başarısız geçen fiyatlandırma görüşmeleri sonucunda Ukrayna'ya verilen doğal gazı kesti.

Ukrayna devlet enerji firması Naftogaz'ın dün yaptığı "Rusya'dan doğal gaz alımını askıya aldık" açıklamasının ardından Rusya bugün doğal gaz aktarımını kestiğini duyurdu. Doğalgazın tedarik edilmesine dair 3 ya da 6 ay sürmesi hedeflenen müzakereler herhangi bir anlaşmaya varmadan sona erdi.

Gazprom şirketi doğal gazı kesmelerinin nedeni olarak Ukrayna'nın Temmuz ayı için avans ödememesini gösterdi. Gazprom Şirketinin CEO'su Alexei Miller, Rusya'nın Ukrayna'ya gaz aktarımını bugün TSİ 10:00 sıralarında durdurduğunu belirterek, "Gazprom, herhangi bir ön ödeme yapılmadan Ukrayna'ya doğal gaz aktarımı yapmayacaktır" şeklinde konuştu.

Naftogaz ise dün yaptığı açıklamada "Naftogaz ve Gazprom arasında yapılan ek anlaşmalar 30 Haziran'da sona erdi. Ve bugün Viyana'daki üçlü görüşmelerde de herhangi bir anlaşmaya varılamadı. Rusya ile doğalgaz alışverişini askıya aldık" ifadelerine yer verdi. Ukraynalı firma, Rusya'nın diğer Avrupa ülkelerine doğal gaz ihracatının devam edeceğini de belirtti.

Bununla birlikte Rusya bu yıl Ukrayna'ya yaptığı doğal gaz ihracatını ikinci kez durdurmuş oldu. Rusya, 2014'ün Haziran ayında da Kiev hükümeti ve ülkenin doğusunda yer alan Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle doğal gaz ihracatını kesmişti.