Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Brüksel'den ayrılırken yaptığı açıklamada, "Eğer para varsa gaz da var" diyerek Ukraynalı mevkidaşı Yuri Prodan ile müzakereleri sürdürmek için AB'nin bu ülke ile finansman anlaşmasına varmasını şart koştu.

Görüşmelere arabuluculuk eden AB Enerji Komiseri Günther Öttinger ise amaçlarının bu kış için geçici bir çözüm olduğunu belirterek "Mart sonuna kadar arz güvenliğimize yönelik sorunları çözecek bir kış paketi üzerinde uzlaşmak ortak hedefimiz" dedi.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Marroso'nun dün gece Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'yla defalarca telefon bağlantısı kurarak kendi tekliflerine dayalı bir anlaşmaya onay vermesi için baskı yaptığı açıklandı.

Rusya, Ukrayna'nın ödenmemiş 3,1 milyar dolarlık borcunu gerekçe göstererek bu ülkeye doğalgaz satışını Haziran'da durdurmuştu.

Taraflar 21 Ekim'de Brüksel'de borç miktarı ve bu kış uygulanacak fiyat konusunda uzlaşmış fakat Rus tarafı kredi bulması için Ukrayna'ya 1 hafta süre vermişti.

Buna göre Rusya, Mart sonuna kadar geçerli olacak tarifede Ukrayna'ya, ön ödeme yapması şartıyla bin metreküpü 385 dolardan gaz vermeyi kabul etmişti.

AB, doğalgaz ihtiyacının yüzde 15'ini Ukrayna üzerinden geçen boru hatlarından taşınan Rus gazıyla karşılıyor. Ukrayna ve Rusya'nın anlaşmaya varamaması halinde AB üyeleri bu kış yaşanabilecek kesintilerden endişe ediyor.