Lavrov, Rusya'da resmi ziyarette bulunan Vanuatu Dışişleri Bakanı Sato Kilman ile yaptığı ortak basın toplantısında, İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanları arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakereleri değerlendirdi.

Müzakere sürecinin Lozan aşamasını "kötü gitmiyor" şeklinde değerlendiren Lavrov, "Nihai uzlaşı sağlanması için yüzde yüz şans olduğunu söyleyemeyiz fakat yine de anlaşma için büyük şans var. Eğer taraflardan biri dengeyi gözetmek yerine son dakikada daha fazla şeyler elde etmek için yeni taleplerde bulunmazsa anlaşma sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

Anlaşma sağlandığı takdirde Moskova yönetiminin İran'a uygulanan yaptırımların kalkmasını istediğini bildiren Lavrov, bu yaptırımların İran ile onun yabancı ortakları arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri kötü yönde etkilediğini kaydetti.

Lavrov, geçtiğimiz perşembe gününden beri devam eden İran ile nükleer müzakerelere katılmış, ancak dün Moskova'ya dönmüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da gerçekçi bir anlaşmaya varılması halinde Lavrov'un tekrar İsviçre'ye döneceğini söylemişti.

Lavrov, Vanuatu Dışişleri Bakanı Kilman ile bir araya geldikten sonra nükleer görüşmelerine katılmak üzere Lozan'da gitti.