Rusya, dünyayı kasıp kavuran selfie çılgınlığında sıra dışı fotoğraf çekmek isteyen ve bu uğurda yara alan sosyal medya kullanıcıların sayısının artması üzerine "Cool selfie hayatınıza mal olmasın" kampanyası başlattı.

Rusya, dünyanın hemen hemen her noktasında 7'den 70'e herkesin katıldığı selfie çılgınlığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin ve yaralıların artması üzerine sosyal sorumluluk projesi başlattı. Rusya İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan "Cool selfie hayatınıza mal olmasın" projesi kapsamında meraklılarının güvenli bir şekilde selfie çekilebilmesi için broşür hazırlandı. Rusya'da bu yıl içinde selfie çekmeye çalışan yaklaşık 100 kadar sosyal medya kullanıcısının yolunun hastanede son bulması ve çok sayıda vatandaşın da hayatını kaybetmesi dikkate alınarak hazırlanan broşürde, selfie tutkunlarına silahla ya da bir aslanla yalnız fotoğraf çektirilmemesi uyarısı yapıldı. Broşürde trafiğin, kurallı ve sağlıklı bir şekilde akabilmesi için kullanılan trafik levhalarına benzer görseller de kullanılırken, kampanya video ve internet üzerinden de bilgilendirme yapacak şekilde tasarlandı.

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Yelena Alexeyeva konuyla ilgili açıklamasında, kendi fotoğraflarını çekmek isterken yaralanan vatandaşların sayısının artmasını dikkate aldıklarını ifade ederek, bu yılın başından itibaren çok sayıda yaralanma ve ölümle sonuçlanan vakaya rastladıklarını belirtti. Selfie çekmeden önce bir kez daha düşünülmesi gerektiğini bildiren Alexyeva, "Selfie çekmeden önce herkes, yüksek sayıda beğeni alacak fotoğrafın ölümle sonuçlanabileceği gerçeğini bir kez daha düşünmeli" ifadesini kullandı.

SELFIE ÇEKEYİM DERKEN TETİĞİ ÇEKTİ

Rusya'nın başkenti Moskova'da 21 yaşındaki bir genç, başına dayadığı tabancayla fotoğrafını çekmek istediği sırada silahın kazara patlaması sonucu başından ciddi bir şekilde yaralanmıştı. Ocak ayında da ülkenin Ural bölgesinde iki genç adam pimi çekilmiş bir el bombası ile fotoğraf çektirmek istemiş ancak bombanın patlaması sonucu her iki genç de hayatını kaybetmişti. Selfie çekmek için kullandıkları cep telefonu ise bu anları kayıt altına aldığı gerekçesiyle tanık olmuştu. Ülkenin Ryazan bölgesinde Mayıs ayında kayıtlara geçen olayda, iki genç demiryolu üzerinde köprüde fotoğraf çekmek istediği sırada elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti.