Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, Türk hava sahasını ihlal eden uçağın bir tür hava savunma sistemi tarafından hedef alınmaya çalışılması sonucu manevra yapınca ihlali gerçekleştirdiğini söyledi.

3 Ekim tarihinde Sukhoi Su-30 tipi Rusya'ya ait bir savaş uçağının Hatay'ın Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev'den açıklama geldi. Rusya'da yayınlanan Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Bondarev, "Uçağımız yoğun bulutlu bir havada Suriye'nin kuzeyinde bir saldırı görevini icra ediyordu. Savaş uçağımız Türk sınırı boyunca uçtuğu sırada uçağın göstergelerinde bir tür hava savunma sistemi tarafından hedef alınmaya çalışıldığı ikazı belirdi. Bu sebeple pilot manevra yaparak kısa bir süreliğine Türk hava sahasına girmek durumunda kaldı" açıklamasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada, "Şunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye, ister Rusya, ister başka bir ülke uçakları için olsun geçerlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ihlal ederse gereken müdahalede bulunulur" demişti.

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlalinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Türk hava sahasının ihlalinin tekrar yaşanmaması için gerekli bütün tedbirlerin alındığı belirtilmişti.