ABD'nin California eyaletine bağlı San Bernardino kentindeki sosyal hizmetler merkezine saldırı düzenleyenlerin bu merkezde görevli bir uzmanla eşi olduğu bildirildi.

Polis, 14 kişinin yaşamını yitirdiği, 18 kişinin yaralandığı saldırı üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri tarafından öldürülen saldırganların kimliklerini 28 yaşındaki Seyid Rıdvan Faruk ile 27 yaşındaki eşi Taşfin Malik olarak açıkladı.

ABD doğumlu Faruk'un son 5 yıldır merkezde Kamu Sağlığı Birimine bağlı çevre sağlık uzmanı olarak çalıştığı belirlendi.

Yetkililer, saldırı sırasında Faruk ile eşinin askeri kıyafetler giydiğini, saldırı tipi tüfek ve yarı otomatik tabanca kullandığını kaydetti.

Saldırının ardından sosyal hizmetler merkezinde yapılan araştırmada üç patlayıcı bulunduğu belirtildi.

İş arkadaşlarından Patrick Baccari, bahar aylarında Suudi Arabistan'a giden Faruk'un yeni evlendiği eşiyle döndüğünü ve çiftin kısa bir süre önce bebekleri olduğunu söyledi.

Saldırının konferans salonundaki bir parti sırasında düzenlendiğine işaret eden Baccari, Faruk'un da parti başladığında konferans salonunda bulunduğunu ancak daha sonra paltosunu oturduğu sandalyenin arkasında bırakarak dışarı çıktığını kaydetti.

Baccari, saldırı sırasında tuvalette olduğunu, duvardan seken bir şarapnel parçasıyla hafif yaralandığını sözlerine ekledi.

Bu arada Faruk'un eniştesi Farhan Han, aile olarak büyük şaşkınlık yaşadıklarını ifade etti.

Amerikan-İslami İlişkiler Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Han, Faruk ile en son bir hafta önce konuştuğunu belirtti.

Han, "Böyle bir şey yapabileceği hayatta aklıma gelmezdi. Şoke oldum" dedi.

“EĞİTİME ARA VERİLDİ”

Saldırının ardından San Bernardino'daki okullarda pazartesi gününe kadar eğitime ara verildi. Perşembe ve cuma günleri de sadece temel hizmetlerin sağlanacağı, diğer kurum ve kuruluşların kapalı olacağı duyuruldu.

Saldırıya sahne olan sosyal hizmetler merkezi, fiziksel ve zihinsel engelli kişilerin kalacak yer ve iş bulmasına, tedavi olmasına yardımcı oluyor.

Los Angeles'ın 100 kilometre doğusunda yer alan San Bernardino, yaklaşık 200 bin nüfusa sahip.

Olay, 2012'de Connecticut eyaletine bağlı Newtown kentindeki bir ilkokula düzenlenen saldırıdan bu yana en kanlı eylem oldu. 14 Aralık 2012'de Newtown'da Adam Lanza adlı genç, önce birlikte yaşadığı annesini başından vurarak öldürmüş, daha sonra Sandy Hook İlkokulunu basmıştı. Lanza, 20'si çocuk 26 kişiyi öldürdükten sonra intihar etmişti. Başkan Barack Obama, büyük tepki çeken ve silah kontrol tartışmalarını alevlendiren saldırının ardından silah kontrolüyle ilgili Kongre'nin onayına gerek olmayan 23 başkanlık emrini imzalamıştı.