BM Ebola Salgını Koordinatörü David Nabarro, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, Ebola krizinin tahmin edilemeyen boyutlara ulaştığını belirterek, krizin neden olduğu sorunlarla mücadele etmek için sıra dışı bir çaba gerektiğini kaydetti.

Uluslararası alanda pek çok aktörün bir araya gelerek krize müdahale için ulusal ve uluslararası düzeylerde katkı sağladığını belirten Nabarro, uluslararası kamuoyunun bu konuya acil öncelik vermesini istedi. Salgın konusunda yapılacak yardımlar için bir ay önce 100 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını bildirdiklerini anımsatan Nabarro, şu anda bu rakamın 10 katına, yani 1 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Nabarro, salgının hızla ilerlemesiyle yapılması gerekenlerin de tahmin edilemeyen düzeylere ulaştığını belirtti.

ÜLKELERİN SAĞLIK SİSTEMLERİ

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos ise ulusal hükümetleri desteklemek için yapabilecekleri her şeyi yapacaklarını ifade ederek, bu salgının sona erdirilmesinde ve uzun dönemli etkilerinin azaltılmasında ulusal hükümetlerin büyük önemi olacağını vurguladı.

Salgının yayıldığı ülkelerin şu ana kadar yaşadıkları en büyük insani krizle karşı karşıya olduklarına işaret eden Amos, bu ülkelerin sağlık sistemlerinin çökmesine izin verilmemesi, bu ülkelerdeki su ve gıda güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

2 BİN 461 KİŞİ ÖLDÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktör Yardımcısı Bruce Aylward da DSÖ tarafından oluşturulan Ebola ile mücadele yol haritasının salgını durdurmak için yapılması gerekenleri açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Bugüne kadar hastalığa yakalananların sayısının 4 bin 985, hastalıktan ölenlerin sayısının ise 2 bin 461 olduğunu bildiren Aylward, son bir ay içerisinde rakamların iki katına çıktığını ve vakaların nerede duracağını bilmediklerini dile getirdi.

Daha önce 20 bin kişinin salgından etkilenebileceğini ifade ettiğinin hatırlatılması üzerine Aylward, salgına daha hızlı bir müdahale ile vaka sayısının 10 bin civarında sınırlı kalabileceğini kaydetti.

"Ebola'yı sona erdirmek planlanandan daha uzun sürecek" diyen Aylward, dünya liderlerinin bu konuya eğilmelerinin önemli olduğunu bildirdi.

DSÖ, Batı Afrika'daki Liberya, Gine ve Sierra Leone'de hızla yayılan, kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı.