Samaras, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi'nin sonuç bildirgesinde Türkiye ile ilgili ifadelere yer verme kararının son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Bu çok önemli bir karar. Avrupa, Türkiye'ye, Kıbrıs'ın kendi kara sularındaki egemenliğine, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) egemenlik haklarına saygılı olması çağrısında bulunuyor" dedi.

Söz konusu kararın ayrıca, Avrupa'ya katılmak isteyen tüm aday ülkelere, Birliğin tüm üye devletlerini tamamen tanımak zorunda olduklarını hatırlattığını belirten Samaras, "Bu karar özellikle şu anda çok önemli. Açıkça belirtmek istiyorum ki, bu karar bizim milli stratejimizi, Yunanistan'ın ve Kıbrıs'ın stratejisini güçlendiriyor. Ayrıca iki ülkenin AB ile olan katalitik ilişkisini daha dinamik bir şekilde ortaya koyuyor" diye konuştu.

Samaras, zirvede aniden rahatsızlanan Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'i de temsil ettiğini belirterek, Anastasiadis ile Türkiye'nin bölgedeki hareketleri konusunda tamamen aynı görüşte olduğunu kaydetti.

YUNAN EKONOMİSİ

Yunanistan'ın ekonomik sorununa değinen Samaras, ülkenin yavaş-yavaş normalleşmeye başladığını ve artık Avrupalı ortaklarıyla memorandumlar (yardım anlaşmaları) sonrası dönemi görüştüğünü söyledi.

Samaras, Yunanistan'ın ekonomik krizle mücadelede çok şey başardığını, bunun herkes tarafından da takdir edildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Normalliğe dönüş başladı bile. Yunanistan kreditörleriyle memorandumlar sonrası dönemi görüşüyor. Yani, Yunanistan'ın son dönemde yaşadığı büyük krizden çıktığında ne şekilde güvenle ilerleyeceği müzakere ediliyor. Ancak, henüz hiçbir şey kesinleşmedi. Müzakereler sürüyor."

ENERJİ

Zirvede, Yunanistan için büyük önem içerdiğini belirttiği enerji konusunun da ele alındığını belirten Samaras, Yunanistan'da zengin hidrokarbon yatakları bulunduğuna dair güçlü bulgular elde edildiğini, uluslararası büyük şirketlerin yoğun ilgisinin de bunu kanıtladığını ifade etti.

Yunanistan'da enerji konusunun milli bir çaba olduğunu, Avrupa'nın buna olan desteğinin de gün geçtikçe arttığını belirten Samaras, "Enerji kaynaklarımızı değerlendirmek bizler için en büyük milli iddia. Bu, Avrupa'nın bütünü için de kendisinin kucaklaması gereken yaşamsal bir ihtiyaç" diye konuştu.