Bordeaux mahkemesi, eski bakan Woerth'ü, dünyaca ünlü kozmetik şirketi L'Oreal'in sahibi Bettancourt ile ilgili görülen davada suçsuz buldu.

Mahkeme, yine aynı davadan yargılanan ve Bettancourt'un hesaplarını yöneten Patrice de Maistere'yi aynı suçlardan suçlu bularak, 12 ayı tecilli 30 ay hapis ve 250 bin avro para cezasına çarptırdı.

Davada ayrıca ünlü iş kadınını "yaşlılığından istifade ederek" dolandırmakla suçlanan yakın arkadaşı fotoğrafçı François-Marie Banier'e ise 6 ayı tecilli 3 yıl hapis ve 350 bin avro para cezası verildi.

FRANSA'YI SARSAN SKANDAL

Fransa'nın dünyaca ünlü bir kozmetik şirketinin sahibi Liliane Bettancourt ile kızı arasında servet kavgasıyla başlayan ve ardından Sarkozy'nin seçim kampanyasında yolsuzluk yapıldığı iddiasının ortaya atılmasına yol açan dava ülke kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

Aile içinde servet kavgasıyla başlayan tartışmada, Fransa'nın en zengin kadını Liliane Betancourt'un vergi kaçırdığı ve buna bir dönem bütçe bakanlığı yapan Woerth'ün, karısı bu şirkette çalıştığı için göz yumduğu iddia edilmişti. Yine Woerth'ün, karısının bu şirkette çalışması karşılığında, iş kadınının hesaplarını yöneten Patrice de Maistere'ye, "Legion d'honneur" nişanı verilmesini sağladığı ileri sürülmüştü.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran skandal, Bettancourt ile öz kızı Françoise Bettencourt-Meyers arasındaki servet davasında sunulan ses kayıtlarıyla ortaya çıkmıştı.

Françoise Bettencourt-Meyers, aylar önce annesinin bir milyar avro hibe ettiği fotoğrafçı François-Marie Banier hakkında dava açmış, miras soruşturmasında Bettancourt'un servetini yöneten şirketin sahibi Patrice de Maistre'nin ses kaydı ortaya çıkınca, olay ülkede siyasi skandala dönüşmüştü.

Ses kayıtlarında Maistre, eski çalışma bakanı Eric Woerth'ün ricası üzerine karısı Florence'ın işe alındığını anlatıyor. Eski bakanın eşi Florence Woerth'ün işe girmesinin ardından şirketin üç yıl boyunca yüksek miktarda vergi kaçırdığı ortaya çıkmıştı. Patrice de Maistre, patronunun 2007 yılında Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyasına 150 bin avro nakit bağış yaptığını ve bu paranın eski iktidar partisinin "kasası" olarak bilinen Bakan Woerth'e teslim edildiğini söylemişti.

Bu arada Bettencourt'un, İsviçre'deki 80 milyon avroluk hesabını gizleyerek vergi kaçırdığı ve dönemin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) bünyesinde çalışan kişilere bağış yaptığı yine ses kayıtlarında belirlenmişti.

Dünyanın en zengin 10. iş kadını olarak gösterilen 92 yaşındaki Bettencourt, şu anda Alzheimer tedavisi görüyor.