Ortadoğu'yu saran sıcak hava dalgası nedeniyle Gazze'de ilk verilere göre 50 binin üzerinde kanatlı hayvanın telef olduğu belirtildi. Gazze'deki kanatlı hayvan yetiştiricileri, elektrik kesintilerinin yanı sıra sıcak havaların yol açtığı zararın artmasından endişe ediyor.

Gazze Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Filistin'i etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle yaklaşık 50 bin kanatlı hayvan zayi oldu. Sıcakların tarımı da olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, yumurta ve süt üretiminde de düşüş yaşandığı ifade edildi.

Gazze'de kanatlı hayvan yetiştirilen 8 çiftliğin sahibi Yahya Ebu Munsi, sıcak hava dalgasının yol açtığı zarara işaret ederek, "Sıcaklar nedeniyle çok sayıda hayvan zayi oldu, maddi zararımız büyük, yaklaşık 20 bin dolar kaybettim" dedi.

Bölgede yaşanan elektrik kesintilerinin yanı sıra havaların da aşırı ısınmasının, sektördeki zararı arttırdığını kaydeden Ebu Munsi, "Elektrik kesintisi nedeniyle klimaları çalıştıramıyoruz. Hayvanları serinletmek için üzerilerine su püskürtmek gibi iptidai yöntemlere başvuruyoruz" diye konuştu.

Başka bir yetiştirici Abdunnasır İsmail de benzer sıkıntılar sebebiyle yaklaşık 30 bin dolar kaybının olduğunu söyledi.

Filistin Meteoroloji Müdürlüğü'nün verilerine göre Gazze'nin bazı bölgelerinde 49 dereceye ulaşan sıcakların, kümes hayvancılığı sektöründe ciddi kayıplara yol açabileceği belirtiliyor.

Ortadoğu'yu etkisi altına alan sıcak hava dalgası, özellikle elektrik kesintinin yaşandığı ülkelerde hayatın her alanını etkiliyor. Irak, Mısır gibi bazı ülkelerde can kaybına yol açan sıcak havanın, bu ayın sonuna kadar bölgede etkili olması bekleniyor.