BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Millman, Avrupa'ya bu yıl ulaşan sığınmacı sayısının 760 bini geçtiğini söyledi.

Millman, "Bir milyon sığınmacıdan bahsediyorsak, 200 bin sığınmacının daha Akdeniz'i geçmesi gerekecek, ancak bu yolculuklar her geçen gün daha da tehlikeli hale geliyor. Geçtiğimiz aylara bakarsak, yıl sonuna kadar Avrupa'ya gelen sığınmacı sayısı bir milyona ulaşırsa, bu en az 400 kişinin daha hayatını kaybedeceği anlamına gelir" diye konuştu.

IOM'nin  verilerine göre, bu yılın başından beri Yunanistan'a ulaşan sığınmacı sayısı 616 bini aşarken İtalya'ya ulaşanların sayısı ise 140 bini geçti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre Avrupa'ya sığınmacı girişi ekimde rekor kırdı. Geçen ay 218 binden fazla sığınmacı Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaştı.

Öte yandan bu yıl Avrupa'ya geçmek isterken Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 406'ya ulaştı.

Avrupa Birliği liderleri, sığınmacıların 160 binini belirlenen kotalar çerçevesinde üye ülkeler arasında adil dağıtma konusunda anlaşsa da bu sayı Avrupa'ya ulaşan toplam sığınmacı sayısının dörtte biri bile değil.

AB ve Balkan ülkeleri arasında yapılan, sığınmacı krizinin ele alındığı zirveden ise "güzergah boyunca yer alan Balkan ülkelerinde toplam 100 bin kişilik yeni kamplar kurulması" kararı çıkmıştı.